Kucing dan Islam

Riwayat 1
Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja
Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, baginda bersabda, "Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bejana." Lalu, Anas menuangkan air. 

Ketika sudah selesai, Nabi menuju ke bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sehinggalah kucing tersebut berhenti minum lalu (baginda) berwuduk semula.

Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, "Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis."

Riwayat 2
Abu Qatadah berkata bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, "Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang perumahan)," [Hadis Riwayat At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah].

Riwayat 3
Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia meletakkannya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, 'Aisyah RA lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya.

Rasulullah SAW bersabda, "Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling." Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhuk dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].


Riwayat 4
Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad, dan Imam Hadis yang lain. Oleh kerana itu, kucing adalah binatang, dimana, peluh, bekas dari sisa jilatannya adalah suci.

Riwayat 5
Nabi Muhammad SAW juga pernah memberi gelaran kepada Abd al-Rahman ibn Sakhr Al-Azdi sebagai "Abu Hurairah" yang beerti "Bapa anak-anak kucing" kerana sikapnya yang sangat menyayangi kucing.

Riwayat 6
Manakala menurut periwayatan Hadis Nabi didalam Sahih Bukhari Jilid 3, Buku 40, Nombor 552, menerangkan cerita seorang wanita yang telah terkena cakaran oleh seekor kucing dan bagi menghukum kucing itu, wanita tersebut telah bertindak mengurung kucing dalam sangkar penjara dan tidak memberikan kucing tersebut makanan atau minuman. Maka wanita itu dibalas/dihukum oleh Allah dengan buruk atas perbuatan wanita itu.

Kucing merupakan binatang peliharaan yang sangat comel dan manja ...Relaks sambil membelai kucing anda...

Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja

Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja

Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja

Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja

Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja
Warna yang mana menjadi pilihan anda...

Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja
Lambang kasih sayang...

Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja
Anda tertarik dengan gaya yang mana?

Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja
Aksi menarik...

kucing comel
Posing gaya ratu cantik...

kucing comel
Hitam putih atau putih hitam

kucing comel
Aksi kesian...

kucing comel
Kucing, Binatang bersih, comel dan manja.

 Kucing merupakan seekor binatang yang badan, keringat, bekas dari sisa makanannya adalah suci, Liurnya bersih dan membersihkan, serta hidupnya lebih bersih daripada manusia.

Sayangilah kucing kerana ia merupakan binatang kesayangan Rasulullah s.a.w.


Admin...

2 comments - "Kucing - Binatang Bersih, Comel dan Manja..."

Blog Santai delete icon 10:37 PTG

Ya ALLAH so cute...

artikel dan blog nya sangat bagus
saya senang berkunjung ke blog anda
terimakasih udah berbagi info nya gan

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap