Wordless Wednesday #76

Buah Guarana atau Paullinia cupana @ Brazilian cocoa

Buah Guarana atau Paullinia cupana @ Brazilian cocoa

Buah Guarana atau Paullinia cupana @ Brazilian cocoa

Buah Guarana atau Paullinia cupana @ Brazilian cocoa

Buah Guarana atau Paullinia cupana @ Brazilian cocoa

Buah Guarana atau Paullinia cupana @ Brazilian cocoa


Sedikit Informasi : Sumber 1 dan 2
Guarana (disebut gwa-ra-NAH) adalah sejenis buah unik yang tumbuh di Venezuela dan utara Brazil di dalam hutan Amazon. Warnanya merah dan mengandungi biji yang berwarna hitam dan diselaputi arils putih. Apabila ianya cukup tua, buah Guarana akan merekah lalu menampakkan satu rupabentuk yang unik hasil gabungan rupa dan warna umpama sebiji bebola mata yang tersembul keluar

Biji Guarana kaya dengan 'caffeine' melebihi kandungan caffeine yang terdapat dalam biji kopi! Guarana popular di Amerika Selatan sebagai minuman herbal seperti teh mahupun minuman ringan bertenaga. Ia juga digunakan dalam campuran untuk pil tenaga.


Ditulis oleh :
________________________________________________________________________________

22 comments - "Guarana Gwa-Ra-Nah! Yang Unik!"

wah...unik sungguh

err..mcm geli pun ade!

paridah delete icon 10:15 PG

buah ni jenis buah kopi juga kot...

Sekali tengok memang macam mata je buah tu..

yana yani delete icon 12:32 PTG

first time tahu pasal buih ni
ngerilah pula, dah macam mata

Lizz delete icon 12:38 PTG

macam biji mata yang terkeluar. huhuhuhu tapi sangat unik dan indah ciptaan Allah

Minum kopi biasa pun dah boleh segar mata saya dari mengantuk. Pekena guarana ni, entah macam mana pula jadinya nanti. Mau tak tidur seharian rasanya.

RDZ Z delete icon 1:07 PTG

Comelnya..memang unik BM...

Oh...adik beradik kopi la ni ya...puas membeleknya...nasib ada info tu...

Shark Kay delete icon 3:27 PTG

mmg unik nie..
kalau bleh dimakan rasanyer pk 2x sbb bntuk dia.
hehe.
mnakutkan jugak

ANIM delete icon 5:18 PTG

sayang pulak nak makan kalau ada orang bagi..hihi...

Prof John delete icon 5:31 PTG

wahh..first time aku tengok buah ni..

Kathy R'bain delete icon 10:35 PTG

1st time tengok ni sis...

Hans delete icon 11:25 PTG

wah
nampak macam mata burung dalam film Rio
hehehe

Warna merahnyer cantik menyerlah...tapi macam biji mata tersembul pun ada jugak...hihi

Unik.. tp klu tak tahu boleh jadi ngeri pulak tengok buah tu... mcm beracun je.. :D

Comel eh... :D

macam biji mata..

Fiza Rahman delete icon 2:10 PTG

Indah sungguh ciptaanNYA.

Cantiknyerrr ..Tapi takder kat sini eaaa ..

Resipi Chef delete icon 12:22 PTG

comelnya buah niiiii

Zawiah delete icon 7:30 PG

tertanya - tanya lah pulak . selaput warna putih tu blh mkn ke idak . tanya mcm la kat malaysia ada pokok ni ... heeee

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap