بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Tahniah Pemenang Contest SEO Malaysia Best Blog 2015Assalamualaikum dan salam sejahtera. Contest SEO Malaysia Best Blog 2015 yang bermula pasa 15 Januari 2015 telah tamat tepat jam 10.00 malam pada 31 Mac 2015. Seramai 86 penyertaan dari blogger-blogger hebat tanahair beradu kehebatan SEO masing-masing di dalam contest ini. 

Berikut adalah keputusan rasmi senarai pemenang Contest SEO Malaysia Best Blog 2015. Tahniah kepada semua peserta terutama kepada 10 orang pemenang!

Pemenang Utama Wang Tunai RM1500:
  • http://www.blogginspired.com/malaysia-best-blog-2015.html
Pemenang Wang Tunai RM50:
  • http://www.bloggerlelaki.com/2015/01/malaysia-best-blog-2015.html
  • http://www.hasrulhassan.com/2015/01/malaysia-best-blog-2015.html
  • http://calrasepatrick.blogspot.com/2015/01/malaysia-best-blog-2015.html
  • http://syahrilhafiz.com/blog/malaysia-best-blog.html
  • http://rahsiakuasaminda.com/yang-mana-satu-malaysia-best-blog-2015/
  • http://lamansesawang.com/contest/malaysia-best-blog-2015.html
  • http://www.bloggerwanita.com/malaysia-best-blog-2015/
  • http://panduanpercuma.info/malaysia-best-blog-2015/6619/malaysia-best-blog-2015/
  • http://www.sensasi2020.com/2015/01/malaysia-best-blog-2015.html

Ini bermakna, awal tahun ini sahaja, 3 keputusan Contest SEO telah diumumkan dan 3 pemenang tempat pertamanya adalah dari blog yang berbeza. Satu perkembangan yang menarik!

Nampaknya kali ini Relaks Minda tiada rezeki untuk berada di Top 10 di halaman Google.my, malah hilang terus dari SERP! Namun tetap bersyukur kerana melalui contest ini banyak ilmu baru telah dikutip setelah melihat pelbagai strategi dan teknik SEO terkini yang diaplikasikan bagi memikat robot enjin carian Google.

Saja Cari Masalah...

Sejak bertukar kepada template baru ini, pelbagai penambahbaikan (mungkin merosakkan kot) cuba dilakukan untuk menepati kehendak paparan dan mengoptimasikan SEO. Walaupun sukar dan memeningkan, namun ianya sangat menyeronokkan kerana dapat meningkatkan ilmu dan mempelajari serba sedikit tentang code html ini.

Beberapa kali juga entri penyertaan Malaysia Best Blog 2015 - Relaks Minda hilang dari SERP namun ianya berjaya dikembalikan dan kekal di halaman pertama. Namun kemuncaknya pada 31 Mac 2015, entri penyertaan tersebut hilang terus dari SERP setelah update tarikh entri dilakukan. Bukan entri itu sahaja, malah banyak lagi entri lain turut mengalami nasib yang sama. Tergamam jugalah!

Hari ini mendapat e-mail notificatian dari Google Webmaster... Maka tahulah akan sebab ianya berlaku. Jumlah error code 503 yang disebabkan oleh server tiba-tiba melonjak tinggi pada 31 Mac 2015!

Tahniah Pemenang Contest SEO Malaysia Best Blog 2015
Email dari Google Webmaster - 1 April 2015
Tahniah Pemenang Contest SEO Malaysia Best Blog 2015
Data crawl error dari Google Webmaster

Apabila di check url yang error, semuanya OK... Alhamdulillah. Ini bermakna entri yang hilang dari SERP akan kembali semula apabila robot enjin carian crawl url tersebut sekali lagi.

Sebenarnya kebetulan pula pada hari tersebut sedang melakukan trial and error koding untuk mendapatkan 100% SEO Score melalui tools SEO chkme. Alhamdulilah...ianya berjaya. Mungkin semasa lakukan trial and error tersebut telah mengganggu robot enjin carian untuk crawl. Agaknyalah...

Tahniah Pemenang Contest SEO Malaysia Best Blog 2015
chkme SEO score

Rezeki Adalah KetentuanNya

Kecewa? Tidak sama sekali kecewa kerana kalah atau menang itu ketentuan Allah. Sudah ditakdirkan tiada rezeki kali ini... Apa pun tetap bersyukur. Besar sekali hikmah yang diperolehi. Percaya dan yakinlah... jika dah bukan rezeki, depan mata pun belum tentu ianya menjadi milik kita.

Sekali lagi... Tahniah buat semua pemenang Contest SEO Malaysia Best Blog 2015 terutama BloggInspired.com... Anda memang pakar SEO yang hebat! Tahniah dan terima kasih juga kepada Ohduit.com kerana berjaya menganjurkan contest SEO hebat ini dengan jayanya! Semoga matlamat anda tercapai.

Pada penghujung bulan April ini, akan ada beberapa perubahan penilaian oleh enjin carian Google untuk menilai entri yang berada dihalaman pertama SERP. Ini bermakna, contest SEO selepas ini akan menjadi lebih mencabar dan  sukar diramal.


Terima kasih bersama Relaks Minda

 جَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza’
“Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”


20 comments - "Tahniah! Pemenang Contest SEO Malaysia Best Blog 2015"

wahh tahniah BM ..BM layak menang !! kagum betul ...

TAHNIAH semua ;)

tahniah diucapkan kepada semua pemenang... BM, template kita sama hampir serupa dan semestinya lebih mengoptimumkan SEO dan juga responsif... :)

Nao Mei delete icon 4:17 PTG

Cik akak nak juga menang nie..emmm..haha..apa pun ye uncle tahniah.....cik akak cemburu tengok seo tu...hihi..

Tahniah buat para pemenang contest hebat ni. Buat BM, teruskan usaha, suatu masa pasti berjaya juga kan..:)

paridah delete icon 9:37 PTG

tahniah kepada pemenang contest seo ni..layak menang rezki yg tersurat...

tahniah pada semua pemenang..

bloggerinspired memang rajin cari backlink sampai forum di indonesia pun ada nama ia semua

ANIM delete icon 11:33 PTG

SEO Score 100%...termenung kejap...
tahniah!!

guliroket delete icon 11:45 PTG

tahniah kepada yang menang.

tak dapat nak join. sibuk sangat.

bro kalau ada kesempatan bro cuba kurangkan error pada coding bro ni tinggi sangat tu..cuba semak di http://validator.w3.org/ ...manalah tau dapat menbantu stabilkan blog bro kembali...lagipun memang pening apabila kita baru menukar template baru..saya dulu pun masa mula2 tukar trafik jatuh sikit..ambil masa untuk stabil balik

Khir Khalid delete icon 4:35 PTG

Memang betul tu BM rasanya disebabkan tukar template ada sedikit terjejas.. saya pun ada merasakan mcm tu bila tukar template dulu cuma tak masuk contest je. Apa pun, template dah cantik dan prestasi mcm ni boleh ok semula nanti kan.. pengajaran,, jngn tukar template selagi belum habis contest hehee.. Salam ceria selalu.. :) :)

tahniah...

Template ni memang menarik tapi banyak error le... Fenin nak membetulkannya

Dah merasa menang...tu yg tak ralat sangat, hehe...

Kalau dah sampai begitu sekali usahanya...memang layak menang!

Memang tahu ada banyak giler error! huhu... Tapi tak pandai nak repair...
Cuba2 juga... tu yg sampai broken link! hoho!

Contest SEO Malaysia Best Blog 2015 sangat mencabar.. sehinggakan saya hanya dapat tempat ke-4 huhu..

Makin mantap! Terbaik.... :-)

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap