Anda sukakan kraftangan? 
Sepupu saya menunjukkan saya satu gambar hasil kraftangan yang sangat menarik dalam FB beliau. 
Kerana ianya sangat kreatif...saya tertarik untuk berkongsi dengan anda semua. Jika anda ada masa terluang, anda boleh cuba kraftangan berikut. Mudah sahaja, hanya dari gulungan kertas tapi hasilnya sungguh mengujakan!

Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling
Ini gambar hiasan jer...hehe

Cara Membuat Paper Quilling
  1. Anda cuma perlukan kertas berwarna. 
  2. Potong kertas tersebut dalam lebar 5 ~ 10 mm mengikut hasil yang anda kehendaki.
  3. Anda cuma perlukan sebatang lidi (lidi pencungkil gigi jer)
  4. Gulungkan jaluran kertas pada lidi tersebut.
  5. Hasilnya anda akan dapat gulungan dari jaluran kertas.
  6. Sekarang anda susun dan lekatkan pada kepingan kotak atau frame.
  7. Gubahlah ia mengikut kreativiti anda. 


Rujuk tutorial bergambar di bawah untuk lebih jelas

Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling

Pelbagai rupa dan bentuk boleh dihasilkan
Ianya sungguh cantik, berwarna-warni dan menarik sekali.

Anda lihat lagi hasilnya di bawah ini..pasti anda teruja!

Pelbagai Koleksi Seni - Paper Quilling
Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling
Cantik,,,

Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling
Menarik...

Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling
Tertarik...

Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling
Menawan...

Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling
Tertawan,,,

Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling

Cantik ke? Anda rajin nak buat ni? Kalau tak rajin...tatap jer lah gambar-gambar di atas.
Wanita sekarang manalah ada masa nak buat kraftangan bebagai....

Bila tunjuk gambar ni kat orang rumah....reaksinya, "Woww! Cantiknya!"
Bila suruh buat....reaksinya, "Ish! Buang Mase jer...sibuk!"
Aku pula... "Tengok gambar pun Ok lor!" (pemalas juge...kih kih)

Sekadar santapan minda....
Admin...

45 comments - "Seni Kreatif Dari Gulungan Kertas - Paper Quilling"

noor azlan delete icon 5:09 PTG

Boleh pergi jauh sepupu BM ni..... Memang cantik... kalau kena frame lekat kat dinding, boleh jual dekat2 RM100 ke atas ni... :-)

cantik dan sangat kreatif...suka3x...boleh cuba ni... ^_^ thanks for sharing

eee... geramnya tengok! rasa nak buat2 je. tapi malas :(

Unknown delete icon 7:10 PTG

Wau.memang cantiklah..tapi sayang, sy xkreatif pn ﹋o﹋

THE AUTHOR delete icon 7:31 PTG

For gegurl only..
Aku tak kreatif..huhuhu

BinMuhammad delete icon 9:09 PTG

Bukan dia yg buat ler, dia cuma tunjuk gambar yg ada kat FB dia. Kawan dia tag. Saya cuma copy jer. Ntah sapa yg buat...memang cantik.
Thanks PD.

BinMuhammad delete icon 9:10 PTG

Cubalah...saya pun teringin tengok hasilnya. Jgn lupa share ye!
Thx Farah

BinMuhammad delete icon 9:12 PTG

Rajin2kan lah diri tu skit...
Cubalah...cubalah...cubalah :)

BinMuhammad delete icon 9:14 PTG

Boleh jer kalau nak cuba, kan dah ada tutorial bergambar tu..
Hendak seribu daya...hehe
Terima kasih singgah di sini.

BinMuhammad delete icon 9:15 PTG

Tak dapat bayangkan kalau HI yang buat...
Agak2 jadi apelah...sampah jer kot, kih kih

Unknown delete icon 11:19 PTG

CANTEKKKK SANGATTT ! muahaha memang makan masa la kan kalo nk buat.. tp siyess cntekk.. tp mmg org yg buat tu kreatif la sbb dia boleh imagine nak buat bentuk ape.. minaat :)

BinMuhammad delete icon 12:07 PG

Itulah namanya bakat dan kreativiti.
Tak semua orang memiliki, hanya sekadar menikmati..
TQ Mar

Awanama delete icon 8:34 PG

menarik ni !

hai..salam kenal,
saya singgah sini :)

Bolehlah KA cuba...

adyna AB delete icon 10:00 PG

dtg dr blog KA... memang cantik..kraftangan nie pun boleh jana permintaan.. saya pun suka buat kraf.. :)

Unknown delete icon 10:27 PG

singgah cni....kalau rajin boleh laa buat

TiranaAduka delete icon 10:28 PG

salam
Tirana aduka dari tempat ka tadi.nice blog.nak buat tapi tak bkesempatan.

Awanama delete icon 10:46 PG

Tahniah ada sesuatu about u di blog KA hehehe http://kesumaangsana.blogspot.com/2013/02/jom-terjah-2-blog-yang-best-ini.html

NM03 delete icon 10:52 PG

salam kenal. singgah sini dari blog kesuma angsana... jom tukar link, citer dan pendapat. saya sudah follow...

kerja tangan yang halus... menarik dan cantik!

BinMuhammad delete icon 11:22 PG

Salam perkenalan juge,
Terima kasih atas kunjungan dan follow Relaks Minda.
Semoga relaks minda dapat memberi ketenangan buat anda

BinMuhammad delete icon 11:27 PG

Terima kasih atas kunjungan anda,
Oh...saya rasa belum berkemampuan nak buat spt ini...
Teruskan bersama Relaks Minda.

BinMuhammad delete icon 11:33 PG

Salam Izan,
Terima kasih singgah.
Rajin2kan lah diri...teringin juga nak lihat hasilnye.

BinMuhammad delete icon 11:39 PG

Waalaikumsalam,
Kunjungan anda amat saya hargai. Terima kasih.

Cuba2lah curi masa...mungkin hasilnya lebih menarik dr di atas

BinMuhammad delete icon 11:42 PG

Terima Kasih KA...
Hadiah yang sangat bernilai...Saya amat menghargainya.
Melekat le header saya di Blog KA dan menjadi taman permainan rama-rama KA...hehe

BinMuhammad delete icon 11:44 PG

Salam perkenalan kembali,
Terima kasih sudi singgah dan follow blog yg xseberapa ni...
Semoga Relaks Minda dapat memberi ketenangan buat anda.

salam...wahh kalau acik yang buat nie ,memang makan bertahun ..sungguh kreatif

memang cantik sekali .. sungguh kreatif. kalau diframekan dan gantung kat dinding rumah, pasti ramai yang terpesona dan tak mahu balik.

tapi pakcik ini kerastangan .. nanti jadi benda lain pulak nanti. hehe

BinMuhammad delete icon 1:14 PTG

Waalaikumsalam :)
Belum cuba belum tau...so..cubalah!
Thx Acik.

BinMuhammad delete icon 4:30 PTG

Samalah kita Pakcik, kraftangan ni memang keras tangan...
Ntah ape la jadinye.
Terima kasih sudi singgah.

Unknown delete icon 6:47 PTG

Salam tumpang lalu :)

Buah berangan seribu lebat,
Cuma-cuma tersebut mangga;
Kerastangan disapu ubat,
Lama-lama dia lembut juga.. :D

BinMuhammad delete icon 8:55 PTG

Waalaikumsalam Ummi...
Kunjungan anda di nanti-nanti.

Gelap malam tiada lampu,
Suasana sepi tiada bunyi,
Ubat apakah harus disapu,
Agar lembut selembut bayi.

Unknown delete icon 9:32 PTG

Cantik and so kreatif...macam-macam idea boleh dapat Blog BM ni..thanks ya for sharing!!!

BinMuhammad delete icon 10:29 PTG

Terima kasih RZ
Teruskan bersama Relaks Minda... :)

miss yatie delete icon 11:13 PTG

eeee...cantiklah..adakah KY serajin itu? nanti difikirkan heeee

BinMuhammad delete icon 11:35 PTG

Kenapa tidak...jika katakan boleh, pasti boleh!
Thx KY

Usy@M^^ delete icon 1:23 PG

Cantik n menarik..Nk try tapi masa xmengizinkn..(-_-)"

Unknown delete icon 7:57 PG


Salam manis-manis senyum, dah makan ke belum.. :)

Palulah beduk di serata pekan,
Lagu hebat di hening Subuh;
Sapulah wudhuk di anggota badan,
Itu ubat yang paling ampuh.

Thx SA,
Cubalah...jika ada masa nanti.
Teringin gak tgok bagaimana hasilnya.

Unknown delete icon 1:31 PTG

ahaha..gelak baca orang rumah tu..

tapi kan kalau sy yang buat kompem anak2 cabut satu persatu...

BinMuhammad delete icon 2:00 PTG

Salam...
Hihi apa boleh buat, tengok gambar jer la...
TQ..kunjungan mama sentiasa di nanti.

Unknown delete icon 12:16 PG

Cantik2 semua paper quilling ini....saya buat masa ada kelapangan, tak susah sebenarnya cuma makan masa.

Awanama delete icon 9:53 PTG

kertas quiling 2 beli kat mna?
teringinlah nak wat

BM delete icon 11:22 PTG

Itu kenalah tanya MargeGoh... maaf, saya xbuat benda ni cuma share gambar dr FB

Unknown delete icon 8:34 PTG

cantik

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap