Assalamualaikum... Siapa yang tidak menggemari bunga ros...bunganya cantik dan berbau harum. Pelbagai warna tapi bagaimana jika sekuntum bunga ros berbagai warna kelopaknya?....Tentulah ianya memukau jiwa... 

Baru tadi anak buah hantar satu gambar di FB... Bunga ros kelopak berwarna-warni. Sungguh menarik sekali dan mempersonakan. Terus cari kat internet, rupanya ianya bukan photoshop atau edited picture...ianya boleh di buat!

bunga ros berwarna relaks minda
Lihatlah... Anda pasti terpikat...

Daripada bunga ros berwarna putih ini...bertukar kepada berwarna-warni

Bagaimana hendak membuat bunga ros ini berwarna-warni kelopaknya? Anda berminat? OK..Mudah sahaja..ikut langkah-langkah berikut.

Begini panduan dan caranya untuk membuat buanga ros anda berkelopak berwarna-warni: 
  1. Dapatkan bunga ros berwarna putih segar yang baru berkembang.
  2. Potong dahannya lebh kurang sejengkal dari bunga.
  3. Belah pangkal dahan tersebut kepada 4 bahagian.
  4. Sediakan 4 gelas berisi air yang berlainan warna.
  5. Masukkan setiap belahan dahan tadi kedalam setiap satu gelas.
  6. Biarkan ianya...sehinggalah anda dapat lihat lelopak putih bertukar menjadi warna (tempoh masa tidak dinyatakan...rasanya dalam 24jam sudah ada perubahan)


Jika kurang jelas, ikut sahaja tutorial bergambar ini :
bunga ros berwarna relaks minda
Pastikan bunga ros yang segar dan cecair pewarna tidak beracun!

Lihatlah hasilnya.... Kalau tidak menjadi jangan pula salahkan saya ye...Cubalah...
Kongsikan hasilnya...Jadi ke?
bunga ros berwarna relaks minda

Sungguh indah bunga ros ciptaan Ilahi... Ditambah pula dengan kreativiti manusia yang kreatif mencantikkannya dari hanya putih kepada berwarna-warni.

Bunga Ros seindah namanya, berwarna-warni menawan kaum hawa... Pemberian istimewa dari si jejaka.

Istimewa buat semua peminat Relaks Minda...
Admin...

37 comments - "Cara Menjadikan Bunga Ros Berwarna-warni"

memang cantik dan kreatif orang itu...

MargeGoh delete icon 5:43 PTG

Thanks for sharing! Aktiviti kreatif yang sangat menarik.....mesti cuba! On the way cari bunga ros putih ;p
Have a good day.

Hehe... Tak tahu pulak guna cara tu boleh buat ros tu berwarna-warna.. Tips yang berguna ni.... Hehehe....

cantinye ros warna warni :)

Sangat cantikkk...nak buat memang tak reti...

my notes delete icon 7:03 PTG

assalamualaikum ... memang cantik . saya pernah nampak kat kedai bunga . ingatkan bunga palsu ... heheheee

Hans delete icon 8:52 PTG

cantik dan kreatif :-)

Saya hanya dapat dari FB...Ntah lah siapa punya idea sebenarnya, tp memang kreatif sekali

Wah...terus nak cuba! Saya xgerenti kejayaannya tapi cubalah...Kalau berjaya, share hasilnya.
Thx MG

Saya pun baru tau...ingatkan ianya gambar photoshop. Tak nak cuba ke PD?

Memang cantik, sebab tu beria2 mencari betul ke ianya...rupa2 memang betul! Acik cubalah

Boleh jer, ikut jer step2 tu...pasti boleh!
Thanks Bahrain krn berkunjung kesini

Waalaikumsalam,
Dah nampak depan mata rupanya...lagi advance, saya tgok dlm gambar jer

Betul tu Hans, memang cantik dan kreatif!

Honestly walau cantik, kita still prefer the real roses...the smell so good...

Betul...ciptaan Allah itu sudah cukup indah dan sempurna, mengubahnya hanya untuk nikmat sementara, yg asli juga tetap yg terbaik!
Thx RZ

ANIM delete icon 10:21 PTG

kreatif..ceria..colourful..tapi nak cium sure tak berani .

Mieza Jhaa K delete icon 10:39 PTG

Wahh segar mata memandang...cantik

Bin Muhammad delete icon 10:56 PTG

Kenapa pula xberani? Ianya bunga ros juga, cuma warna-warni.

Bin Muhammad delete icon 10:57 PTG

Kecantikan itu adalah santapan mata...
TQ Meiza

saya mulakan pagi dengan warna2 ceria ros ini.tq

Terima kasih Shaiful, awal berkunjung kesini :)

la buat ke...kalau satu batang tu dicelup air bercampur warna jadi macam mana agaknya ye...

wah! cantiknya.. idea kreatif betul :)

Xtau lah pula...boleh le ummi cuba.

Memang cantik dan kreatif, cubalah :)

mmg kreatif giler ni !

Kreatif tapi xle sampai giler....hehe
Thx KA

kreatif orang yg membuatnya..tapi bunda tetap pilih yang warna asal..

Warna asal tetap terbaik tapi sesekali buat perubahan pun apa salahnya...kan bonda. Terima kasih bonda, dtg singgah

wuuuuuuuu cantiknyee

Bin Muhammad delete icon 10:18 PTG

Thx Rima krn sudi berkunjung kesini :)

MargeGoh delete icon 8:27 PTG

Ini hasilnya, tidak secantik komersial tapi bolehlah hehhehe...guna 2 warna; itu saja ada dalam kabinet dapur. Next time try lagi.
http://margegoh.blogspot.com/2013/03/diy-bi-coloured-roses.html

Thanks MG for update... Menjadi juga ye!

sungguh kreatif.. ada masa aiza nak cuba buat juga la.. :D

Tanpa Nama delete icon 4:38 PTG

sy pernah dgr citer org kedai bunga yg celup bunga putih jd merah bla nak tiba valentine ...
ini lah kaedahnya agaknya...

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap