Assalamualaikum... Saya tahu ramai orang jawa yang bertandang ke blog ini.
 Khas buat anda semua... :)



Selawat Jawa

Sholi wasallimda iman ‘alamada
Sholi wasallimda iman ‘alamada
Wal ali wal asha biman qodwahada
Wal ali wal asha biman qodwahada
Ojo dumeh ayu banjur do kemayu
Ojo dumeh ayu banjur do kemayu
Elingo tuamu, ompong peyot ra payu
Ayu yen ra mituhu, besok bakal dibendu

Ojo dumeh bagus banjur do gumagus
Ojo dumeh bagus banjur do gumagus
Bagus yen ora adus, ambune koyo wedus
Bagus yen ora shalat matine bakal dilaknat

Ojo dumeh pinter, banjur do keminter
Ojo dumeh pinter, banjur do keminter
Pinter yen ora bener uripe bakal keblinger
Pinter yen ora bener uripe bakal keblinger
Ojo dumeh gagah banjur kakean polah
Ojo dumeh gagah banjur kakean polah
Gagah ora ngibadah uripe bakal susah
Gagah ora ngibadah uripe bakal susah

Ojo dumeh sugih banjur do sumugih
Ojo dumeh sugih banjur do sumugih
Bondho iku mung nyilih, besok bakale mulih
Bondho iku mung nyilih, besok bakale mulih
Ojo dumeh bagus, banjur do gumagus

Nabi Yusuf bagus nindakke sembahyang
Nabi Yusuf bagus nindakke sembahyang
Ojo dumeh ayu banjur do kemayu
Siti Fatimah ayu wes nglakoni sembahyang
Siti Fatimah ayu wes nglakoni sembahyang
Eman temen wong sugih, ora sembahyang

Nabi sulaiman sugih, wes nglakoni sembahyang
Nabi sulaiman sugih, wes nglakoni sembahyang
Ojo dumeh kere, banjur ora sembahyang
Ojo dumeh kere, banjur ora sembahyang
Nabi Ayyub kere wes nindakke sembahyang
Nabi Ayyub kere wes nindakke sembahyang


p/s: kalau tak faham, pandai-pandailah ye... Selamat berhujung minggu :)
Author by Bin Muhammad

17 comments - "Entri Khas Buat Yang Faham Bahasa Jawa..."

Memang tak faham, saya bukan orang jawa..

Nao Mei delete icon 5:56 PTG

Cik akak orang melanau,
Memang sah lah cik akak tak faham.
Uncle cik akak ada entri untuk uncle tu.

Harap sudi komen dan baca hihi.
Sebab cik akak pinjam nam uncle jap dalam entri hihi

tergelait lidah nak menyebutnya..

Ada yang faham, ada yang tak...hehe.terima kasihlah ya BM, buat entri khas untuk yang faham bahasa jawa ni..:)

Pha Is delete icon 7:39 PTG

ni mesti lirik lagu jowo..

wah..kathy orang banjar tak tau ni BM..cuba translate sikit..

tak faham....

Saya bugis.. tp bahasa bugis pun tak faham apatah lagi jawa huhu.. :D

Saya memang tak faham BM.

Salam BM....
Lama x jengah sini...
Mmg sepenuh hati x paham! Huhuhu

BUNDA delete icon 11:09 PG

assalam....
kene selalu baca dan belajar menyebutnya betul2 ni...

memang tak faham sebab aye bukan orang JAWA... beberapa patah perkataan yang sama dengan bahasa MELAYU boleh lah faham

mmg tak faham kalau en.cyg berez lah nie....

Fiza Rahman delete icon 11:05 PG

Tergeliat lidah nak membacanya...hehehe...

yang aiza faham sebut nabi dan sembahyang tu je.. BM tolong la translate maksudnya.. hehe..

ANIM delete icon 10:28 PTG

kak anim orang jawa johor tapi kenapa ada certain words yang kak tak faham nih..
lain kapal kot..

yana yani delete icon 11:28 PG

saya pun JAWA juga
kenapa saya tak faham apa BM tulis ni...

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap