Berikut adalah harga dan spesifikasi (spec) bagi setiap variant Model Perodua Axia baru. Perodua Axia merupakan model baru Perodua bagi menggantikan Perodua Viva yang telah dihentikan pengeluarannya sejak bulan Jun 2014 yang lalu. 

Perodua Axia baru kini telah dilancar secara rasminya dan berada disemua 180 pusat jualan Perodua diseluruh Semenanjung Malaysia.

Semua Variant Perodua Axia menggunakan enjin 1KR-DE2 : 1.0L (989 cc),
 66 PS (48 kW) at 6000rpm serta 87 Nm (63 lb·ft) of torque at 3600rpm. Saiznya pula adalah 3,640 mm panjang, 1,620 mm lebar and 1,510 mm tinggi.

Perodua Axia Baru

Perodua Axia Baru

Harga Dan Spesifikasi Perodua Axia Baru
Perodua Axia 

Perodua Axia mudah dikendalikan serta menjanjikan prestasi yang memuaskan dengan penjimatan bahan api yang mengagumkan disamping mesra alam sekitar. Perodua Axia juga didatangkan dengan jaminan 5 tahun bagi semua varian dengan tahap keselamatan 4 bintang Asean NCAP rating. 

Harga Dan Spesifikasi Perodua Axia

  • Standard E (1.0 E manual) – RM24,600 (solid), RM25,000 (metallic)
  • Standard G (1.0 G manual) – RM29,800 (solid), RM30,200 (metallic)
  • Standard G (1.0 G automatic) – RM32,800 (solid), RM33,200 (metallic)
  • Special Edition (1.0 SE manual) – RM36,800 (solid), RM37,200 (metallic)
  • Special Edition (1.0 SE automatic) – RM39,800 (solid), RM40,200 (metallic)
  • Advance (1.0 AV automatic) – RM42,130 (solid), RM42,530 (metallic)
Perodua Axia Baru
Perodua Axia - Perbandingan Spesifikasi setiap variant

Pilihan warna Perodua Axia mengikut varian

  1. Standard E : Ivory White, Glittering Silver
  2. Standard G : Ivory White, Glittering Silver, Ebony Black, Midnight Blue, Cherry Blossom, Lemon Grass Green
  3. Special Edition (SE) : Ivory White, Glittering Silver, Ebony Black, Midnight Blue, Sun Flower Yellow, Lava Red
  4. Advanced (AV) : Ivory White, Glittering Silver, Ebony Black, Midnight Blue, Sun Flower Yellow, Lava Red
* Warna baru : Cherry Blossom, Lemon Grass Green, Sun Flower Yellow, Lava Red.
* Semuanya adalah warna metallic kecuali warna Ivory White & Sun Flower Yellow.

Harga Dan Spesifikasi Perodua Axia

Perodua Axia 1.0 E

Model asas Standard Axia 1.0 E hanya didatangkan dengan transmisi manual 5-speed (tiada pilihan untuk transmisi auto). Berikut adalah senarai equipment untuk variant ini :
  • 14-inch steel wheels
  • LED rear combination lamps
  • Body coloured bumpers
  • Painted door handles
  • Vanity mirror for driver
  • Fabric seats
  • Power windows
  • ECO Drive indicator (fuel efficiency coach)
  • Power steering
  • Dual airbags (driver and passenger)
  • Immobiliser
Perodua Axia Baru
Perodua Axia 1.0 E

1.0 E Manual – RM24,600 (solid)
1.0 E Manual – RM25,000 (metallic)

Perodua Axia 1.0 G

Untuk model Standard Axia 1.0 G pula terdapat pilihan transmisi sama ada transmisi manual 5-speed atau transmisi auto 4-speed. Berikut adalah senarai equipment untuk variant ini :
  • 14-inch alloy wheels
  • Remote control entry and alarm
  • Reverse sensors
  • Electronically-controlled side mirrors (retractable)
  • Rear wiper and defogger
  • CD player with four speakers
  • Driver’s side seat height adjuster
  • Seat hook on the back of the front passenger seat
  • Package tray
  • Tissue compartment for the rear seats
  • Coin box / multipurpose container
  • Isofix mounts for child seat
  • Seat belt warning buzzer
Perodua Axia Baru
Perodua Axia 1.0 G

1.0 G Manual – RM29,800 (solid)
1.0 G Manual – RM30,200 (metallic)
1.0 G Automatic – RM32,800 (solid)
1.0 G Automatic – RM33,200 (metallic)

Perodua Axia 1.0 SE

Model Special Edition Axia 1.0 SE pula didatangkan dengan sedikit perbezaan dari segi rekaan luaran dan dalaman berbanding variant standard E dan G. Ia juga terdapat pilihan transmisi sama ada transmisi manual 5-speed atau transmisi auto 4-speed.Berikut adalah senarai equipment untuk variant ini :
  • Projector headlamps
  • SE bodykit with aero bumpers, side skirting and rear spoiler
  • Fog lamps
  • Front parking sensors
  • Chrome front grille
  • Audio head unit with CD, MP3 and Bluetooth support
  • Painted door armrest
  • Fabric door trim
  • Semi-bucket seats
  • Silver and chrome interior finish
  • Separated rear headrest
  • Shift lever knob with ‘ornament’
  • Handbrake lever with ‘ornament’
  • ABS, EBD and brake assist
  • Security tint film
Perodua Axia Baru
Perodua Axia 1.0 SE

1.0 SE Manual – RM36,800 (solid)
1.0 SE Manual – RM37,200 (metallic)
1.0 SE Automatic – RM39,800 (solid)
1.0 SE Automatic – RM40,200 (metallic)

Perodua Axia 1.0 Advance

Ini merupakan variant paling teratas dan lengkap. Perodua Axia 1.0 Advance hanya didatangkan dengan transmisi 4-speed auto. Rupa bentuk luaran dan dalaman hampir sama dengan Axia 1.0 SE tetapi ditambah dengan extra equipment yang memberi nilai tambahan kepada variant ini. 
  • Projector headlamps
  • SE bodykit with aero bumpers, side skirting and rear spoiler
  • Fog lamps
  • Front parking sensors
  • Chrome front grille
  • Audio head unit with CD, MP3 and Bluetooth support
  • Painted door armrest
  • Fabric door trim
  • Semi-bucket seats
  • Silver and chrome interior finish
  • Separated rear headrest
  • Shift lever knob with ‘ornament’
  • Handbrake lever with ‘ornament’
  • ABS, EBD and brake assist
  • Security tint film
  • Touchscreen multimedia audio system with DVD, Bluetooth and GPS
  • Leather seats
  • Leather-wrapped steering wheel with audio controls
Perodua Axia Baru
Perodua Axia 1.0 AV 

1.0 Advance Automatic – RM42,130 (solid)
1.0 Advance Automatic – RM42,530 (metallic)

Harga Dan Spesifikasi Perodua Axia Baru
Perodua Axia SE & Advance 

Pilihlah variant mana yang bersesuaian dengan kehendak anda namun yang paling penting adalah harga yang paling anda mampu. Harga dan spesifikasi model Perodua Axia baru telah dikeluarkan secara rasmi semasa pelancaran model ini pada 15 Sept 2014. Sebarang perubahan dan pindaan spesifikasi dan harga adalah tertakluk pada pihak Perodua.


Lihat juga Proton Compact Car Terbaru (PCC) - Proton IRIZ dan bandingkan harga, spesifikasi dan varian yang ditawarkan melalui link berikut : Proton-Iriz-Baru-Variant-Harga-Spesifikasi.html

sumber : paultan.org
Ditulis oleh :

50 comments - "Harga, Variant Dan Spesifikasi Perodua Axia Baru"

Nice sharing

aRz MoHa delete icon 11:00 PTG

Mungkin ramai yang tercari tentang Perodua Axia. Disini perkongsian yang baik

Kathy R'bain delete icon 11:05 PTG

kereta baru lagi..

Perkongsian yang menarik BM... Sapa2 nak beli boleh tgk maklumat detail kat sini ..Semua lengkap ..

Singgah menabung Shell & Old Town

Info lengkap & menarik.. t kasih atas perkongsian BM.. :)

Mesti ramai yang tengah mencari info tentang proton ni..terima kasih atas info yang diberikan...

Complete entrynya...msti ramai yg searh msuk sini...

Menarik Perodia Axia ni... dan yang paling menarik, jaminan 5 tahun!

rege dia berpatutan..mesti ramai yg berminat nak beli

bolehlah beli pada sesiapa yang berkemampuan...

yana yani delete icon 12:39 PTG

usha yang auto tu aje, mahal juga rupa nyer...hehe

Mesti ramai yang beli..

titan delete icon 12:10 PG

murah juga tu harganya itu.

Terima kasih admin di atas perkongsian ini. Sape2 yang berminat boleh hubungi saya . Terima kasih.

satu info yang saya akui amat berguna untuk bakal pembeli kereta Perodua Axia

Viva antara keluaran terbaik perodua, tak rugi beli..:)

Tanpa Nama delete icon 7:26 PTG

Ini keluaran perodua lerr bkn proton..

beli perodua axia baru anda di http://www.zakiautoworld.com/

Fizi Zaidi delete icon 11:33 PG

Bg Fizi..harga sebuah kereta mampu milik..sure ramai orng muda yang pakai nanti huhu

amirul kimie delete icon 10:48 PTG

yes btul.. sy bercadang nk beli kereta ni.. huhu

Cantik...tapi hanya boleh tengok jerlah...tak mampu..

jojo delete icon 5:25 PTG

wakaka..

Tanpa Nama delete icon 11:46 PTG

apo kabut komen kau ni minah oiii...aduhh..

Fiq delete icon 12:08 PTG

how about colour?

Tambah sesak la jalan pas ni kan?

Tanpa Nama delete icon 4:43 PTG

Beli yg rega rm25 tu je mesti mampu byar

Kalau tak salah lebih kurang myvi je kan.....setakat ni perodua tak klua kan lagi jenis sedan kan...

paqmoxx delete icon 10:57 PG

standard e nmpak mcm tade radio je,,bior betoi kalu standard pon..

Tanpa Nama delete icon 4:37 PTG

WE GOT IT

Tanpa Nama delete icon 4:47 PTG

tengok faedah loan paling rendah di sini : https://ringgitplus.com/en/car-loan/

Tanpa Nama delete icon 4:51 PTG

bagus sangat info yg encik bagi..good...thanks for sharing.. =)

Tanpa Nama delete icon 3:29 PTG

Yang advance takdak push start button ka? Aiyooo!!

Tanpa Nama delete icon 3:30 PTG

kah kah kah!

Tanpa Nama delete icon 3:31 PTG

Memang takda radio! Nyanyi sendiri je la.. tak pun bukak henpon tekan play mp3 sendiri atau masing2..

Tanpa Nama delete icon 12:42 PG

Yg standart tu memg murah hrganya.tapi ada aircond je.murah ke tu?

Kategori Murah & mampu milik la jgk..beli yg 25k tu..g kedai accessories beli radio dlm rm200..alarm complete set jgk dlm rm250..then trade in steel rim with tyre..top up la rm800..dpt sport rim..kan ke cantik yg standard e jadi A class..

yes! perodua axis terbaik dimana isi penuh RM60 boleh jalan sejauh 712.5 km! jauh tuuhh 3x patah balik kampung saya!! :d :d :d

Tora Torres delete icon 4:50 PTG

Terima kasih info berguna..
axia standart tu tak de apa ke? alaa nk beli SE takut tak mampu bulanannya...
hurmmm

Nice sharing,for who already booking or plan to booking can join us at Malaysia Axia Owner's Club aka MAXOC at http://www.myaxiaclub.com

Tanpa Nama delete icon 5:27 PTG

Proton dah main kompak.. Market bagus... Kut lepaih ni Perodua kuar sedan pulak.. Cantikkk. Byk pilihan... Yg penting enjin dan handling bagus... Dan jimat minyak.

Tanpa Nama delete icon 9:02 PTG

Harga paling murah di Malaysia tak de kete semurah itu, tapi nak start button pulak.....bayar lebih lah takkan tu tak leh nak pikiak

kalau nak condem.. g beli laa kereta mahal, tau awak tu mampu..
tapi kalau macam saye ni.. kerja baru setahun jagung jadi Cikgu, gaji kecik, duduk KL, sewa umah flat.. AXIA ni kire dah syukur sangat dah.. :)

kelihatan model E dan G lebih banyak digunakan. petanda penguna lebih sukan harga murah. dan nak beli yg high spek lebih baik beli myvi. enjin pun tak ada beza. aksesori sahaja. jika half cut model japan dah masuk modal beli full spak masuk ke model low spak ia lebih cantik dan dewa dewa lagi...

Tanpa Nama delete icon 2:52 PTG

bagus dan ekonomi

Terbaik!

ia ok masalahnye takde ABS,EBD dan BA tak safe lah macam nie

Model E katanya ada dual airbags.. benarkah? Ada aircond just x de radio la ya.. ok lettew..:-)

omydroid delete icon 3:59 PTG

saya lebih minat perodua berbanding proton ..mungkin kerana designnya...hehe

seat belakang axia ni tegak macam L..memenatkan ...sy lbh suka kalau bentuk C...duduk belakang macam duduk dalam kapalterbang nak terhempas...kompromi comfort kerana nak ruang bagasi lebih

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap