Sebelum anda buang sesuatu barang...cuba anda fikirkan apa yang boleh anda buat untuk guna atau ubah barang tersebut menjadi sesuatu yang menarik sama ada menjadi barang kegunaan lain mahupun sebagai barang perhiasan. Tidak ada idea? Itulah yang biasanya yang menjadi kekangan...maklumlah anda bukannya insan seni atau kreatif dalam bidang ini... 

Berikut ada beberapa idea kreativiti kitar semula yang mungkin anda boleh cuba...  

kreativiti kitar semula
Pinggan kertas atau polisterin...selalunya selepas sesuatu majlis pasti ada yang tidak habis di pakai. Jangan buang pula...Anda jadikan ia hiasan dinding. Lihat...mudah saja caranya, menarik pula hasilnya... Anak-anak anda pasti sukakannya...

kreativiti kitar semula
Bekas air yang di ubah menjadi bakul serbaguna yang menarik

kreativiti kitar semula
Botol-botol plastik yang pelbagai bentuk dijadikan lampu. Gunakan pula mentol yang pelbagai warna...Wah! hasilnya sesuai untuk lampu parti atau pentas yang cukup unik dan menarik...pasti tetamu anda tertawan!

kreativiti kitar semula
Kulit oren selalunya anda kupas dan buang... Jangan! Ianya boleh di jadikan bunga hiasan yang sungguh cantik...malah baunya juga menarik.

kreativiti kitar semula
Mentol lampu yang tidak boleh di gunakan sangat merbahaya jika di buang. Apa kata anda gunakan ia untuk dijadikan barang hiasan yang comel ini... tetapi pastikan ianya di letakkan di tempat yang selamat.

kreativiti kitar semula
Satu lagi kegunaan botol air terbuang yang hasilnya sungguh menawan. Hasil dari Kreativiti yang menghasilkan lampu gantung yang nampak unik dan elegan hanya dari barang terbuang. 

kreativiti kitar semula
Anda sudah jemu dengan balutan hadiah yang biasa... Anda boleh cuba cara di atas. Gunakan sahaja kertas terbuang atau terpakai kerana dari hasil kreativiti menarik ini...orang tidak akan lihat lagi kepada material pembungkus tersebut...Semua orang akan berkata, "Wow! cantiiik dan kreatifnya..."

kreativiti kitar semula
Lihat betapa cantiknya hiasan yang terhasil..hanya dari pembuka tutup tin. Dengan menggabungkan hiasan tersebut, anda boleh jadikan pelbagai benda lain pula...

kreativiti kitar semula
Anda mahukan sesuatu hasil seni yang menarik dan unik...tidak perlu berbelanja besar. Gunakan sahaja bahan terbuang dan buat seperti di atas... Anda ajarkan kepada anak anda, pasti dia akan suka...dan beritahu juga dia mengenai perlunya kitar semula. Suruh dia bawa kesekolah dan pasti kawan-kawannya akan minat dan inginkan benda yang sama maka... tersebarlah ilmu mengenai kitar semula...

Kitar Semula Demi Alam Sekitar 

Lihat...anda telah berjaya membuat dan mengajar sesuatu yang sungguh bermanfaat dan telah pun menyebarkannya. Mudah bukan....marilah bersama-sama kita kitar semula kerana anda tidak akan rugi malah memberi keuntungan pula... Bersama kita menjaga alam sekitar untuk masa depan kita dan generasi akan datang.

Janganlah semua benda yang sudah lama, rosak dan bahan terbuang itu dianggap sampah dan dibuang begitu sahaja. Setiap darinya terhasil dari sumber semulajadi yang terhad. Gunakanlah ia semula dengan kreatif ataupun juallah ia di tempat kitar semula.... Anda untung, alam pun terpelihara... 

Artikel ini sambungan dari :
Kreativiti kitar semula

Admin...

12 comments - "Kreativiti Kitar Semula...2"

Nina Zizan delete icon 2:04 PTG

hahaaa...
blog anda SANGAT menarik...
referring site laa nampak gayanya untuk masa depan ^_^

Nina Zizan delete icon 2:20 PTG

btw, yang roll tissue tuu, buat macam mana erk?

BinMuhammad delete icon 9:36 PTG

Terima kasih Nina kerana sudi singgah di sini...kehadiran anda amat2 di hargai :)

BinMuhammad delete icon 9:41 PTG

Anda perlu buat keratan berbentuk spt yg anda inginkan dulu. Pastikan ianya tidak besar melebihi saiz roll tisu. Kemudian barulah dilekatkan di dalam roll tisu tersebut. Utk lekatkan, pastikan setiap keratan mempunyai kaki utk di gam. Kalau susah utk memasukkannya anda boleh juga buat keratan pd roll tisu utk anda selit masuk keratan tersebut.
Semoga anda berjaya!

Unknown delete icon 2:08 PTG

Kretifnya....

BinMuhammad delete icon 2:20 PTG

Thanks Suzana... :)

nabilakhair delete icon 1:03 PTG

kretifnya..:P

Tanpa Nama delete icon 10:41 PG

SEBENARNYA.... sebenarnya...... Sebenarnya saya suka sangat dengan rekaan anda . Kreatif.

Unknown delete icon 6:48 PTG

Tambahla lagi.saya suka idea2 bernas ni.menarik....

Unknown delete icon 6:49 PTG

Tambahla banyak lagi idea.saya suka.menarik....

Brett delete icon 7:46 PTG

Bole x minta your hp & email. Sb nak buka peluang rezeki untuk awak. Tapi kena segera sb kesuntukan masa.

Unknown delete icon 3:38 PTG

tutorial balutan kertas ya!! please penteng..

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap