Assalamualaikum... Menara Jam... Salah satu binaan mercu tanda yang sangat popular di negara ini. Hampir setiap bandar dan pekan mempunyai menara jam yang menjadi mercu tanda atau sebagai peringatan sejarah. 

Pelbagai bentuk, rekacipta, ketinggian dan kreativiti senibina menara jam di adaptasikan dalam binaan menara jam ini. 

Ianya menjadi tempat tumpuan orang ramai dan pelancong yang ingin bergambar kerana ianya menjadi mercu tanda bagi sesebuah tempat, untuk dijadikan kenangan selain berfungsi sebagai rujukan masa yang mudah untuk dilihat. 

Menara jam juga menjadi lokasi tumpuan dikala detik 12 malam di malam kemerdekaan mahupun tahun baru. 

Menara jam di Malaysia begitu unik dan menarik kerana terdapat campuran pelbagai karya senibina pelbagai bangsa dan budaya di dalam binaannya. 

Senibina Menara Jam

Kita nikmati dan kenali lokasi beberapa lagi menara jam yang terdapat di Malaysia...yang pelbagai rekabentuk dan senibinanya.... Mungkin ianya ditempat anda, maka boleh di kongsikan sedikit informasi buat pengetahuan bersama... 

menara jam
Menara jam Tambatan Diraja di Kota Bharu, Kelantan

menara jam
Menara jam SMK Segambut Jaya, Kuala Lumpur 

menara jammenara jam
Kiri : Menara jam St. George's Girls School, Pulau Pinang
Kanan : Menara jam SMK Taman Ehsan di Kepong, Selangor 

menara jam
Menara jam Taman Bendahara di Pengkalan Chepa, Kelantan

menara jammenara jam
Kiri : Menara jam Taman Alam di Kuala Selangor, Selangor
Kanan : Menara jam di Seremban, Negeri Sembila

menara jam
Menara jam Taman Merdeka di Johor Baru, Johor  

menara jam
Menara jam di Taiping, Perak 

menara jammenara jam
Menara jam di Tanah Rata, Cameron Highland.

Jika ada menara jam yang tidak tersenarai di dalam post ini atau yang sebelumnya...silalah e-mail kepada saya gambar dan lokasinya untuk di tambah dalam koleksi menara jam yang ada di Malaysia.

Semoga dapat menjadi rujukan untuk sesiapa yang memerlukan. Terima Kasih kerana bersama Relaks Minda...

Anda perlu lihat lagi di sini :
Post 7 - Menara Jam di Malaysia
Post 6 - Menara Jam di Malaysia

Admin...

61 comments - "Post 8 - Menara Jam di Malaysia"

semua cantik2...:)

daniel delete icon 8:50 PG

Assalamu'alaikum

Terima kasih berkongsi di sini..

Aku Bapak delete icon 8:54 PG

kalau x silap Bapak, Perak ada 7 menara jam yang dibina khas untuk memperingati Hari Kemerdekaan negara pada 31 Ogos 1957..

ZazaMyMoon delete icon 9:00 PG

Salam.. TQ for sharing.. semua menara jam tu menarik :)

Thanks Mazliza...

Waalaikumsalam... Semoga koleksi2 ini dapat memberi sedikit maklumat. Thx Daniel

Info menarik ni... Dimana lokasi menara jam tu ye? Yg saya tahu...
1. Menara jam di Kampar
2. Menara jam di Parit
3. Menara jam di Sg. Siput
4. Menara jam di Parit Buntar
5.
6.
7.
Bapak tolong lengkapkan list... Atau sesiapa yg tahu boleh bantu :D

wahhh cantik2 kan :) suka datgn blog BM.. tenang jer bila tengok gambar2

Waalaikumsalam Zaza...
Terima kasih krn menyukainya :)

Puji ikhlas ke ni...:D
Terima kasih Acik krn selalu berkunjung kesini. Ketenangan Minda, itula matlamatnya di samping sedikit info :)

sayda delete icon 9:38 PG

Assalamu'alaikum

Sangat menarik..terima kasih berkongsi

Waalaikumsalam...
Terima kasih sayda kerana sudi berkunjung ke sini.

mmg menarik, struktur binaan nyer cantik specially yag 1st tu ..Kalau balik kg en hubby mmg intai2 selalu hehehe

5. Menara jam di Kuala Kangsar
6. Menara jam di Ipoh
7.

Satu lagi...di mana ye?

Memang cantik binaannya dan tinggi menara jam tu...Boleh naik sampai atas ke KA?

Assalamualaikum BM. menara jam lama di Lumut, berdepan dengan pejabat Pos Lumut, tapi dah diruntuhkan disebabkan arus pembangunan =)

Mia Liana delete icon 11:44 PG

macam2 bentuk dan rupa... lawa semuanya..

Aku Bapak delete icon 12:23 PTG

belum sempat Bapak komen balik dah terjawab..heheheh

menara jam kampar, parit, sungai siput & parit buntar juga dibina dengan kutipan derma orang ramai.. dirasmi oleh Tunku Abdul Rahman dan Tun Razak..

rasanya ada lagi menara jam lain yang dibina untuk memperingat kemerdekaan negara seperti di Kedah dan NS.

boni kacak delete icon 12:39 PTG

nampak unik-uniklah rekaan menara2 jam tu kan

izan mama mia delete icon 12:40 PTG

semuanya menarik dgn binaan yg tersendiri

MargeGoh delete icon 12:45 PTG

Cantik-cantik semuanya.....dengan harapan selalulah menepati masa ;p

hainom OKje delete icon 12:51 PTG

Yelah BM.... tak pernah terfikir nak tangkap gambar menara jam kat Muar tu.... macam ada menara tapi tak perasan ada jam ke tidak...emmm kena check balik lepas ni

Terima kasih Kak Nah, gambarnya telah ada dalam Post 6. Sayang ianya telah di runtuhkan. Hanya gambar jadi kenangan.

Terima kasih Bapak, Saya ada juga terbaca sejarahnya tu.. Tapi hanya 6 tersenarai walaupun di sebut 7. Rupanya satu lagi di Lumut dan sudah di runtuhkan. Ya...memang ada lagi menara jam di bina dinegeri lain sempena peringatan kemerdekaan negara.

Sungguh semangat patriotik org dulu2, sanggup menderma utk sebuah menara jam peringatan.

Terima kasih Mia..berkesempatan juga singgah ke sini.
Kunjungan yg amat dinanti :)

Jika di lihat kesemua menara jam di Malaysia, ianya amat menarik...pelbagai rekaan.

ANIM delete icon 2:41 PTG

BM, saya pun peminat menara jam dan selalunya letak dalam entry begitu saja (tak specific cam BM). tak pasti menara jam di pt buntar http://bicaraneem.blogspot.com/2012/01/hari-peladang-penternak-dan-nelayan.html & http://bicaraneem.blogspot.com/2011/12/yang-sempat-diterjah-di-kota-tinggi.html ni ada tak dalam simpanan BM

Benar tu Izan, semuanya tersendiri dan unik. Memang menjadi tarikan.

Sebuah menara jam pastinya menjadi simbol dan peringatan betapa masa itu amat berharga. Thx MG :)

Dekat Muar ada dua Menara Jam yang cantik dan besar. Gambarnya ada di Post 3 dan Post 4. Jgn lupa share gambar terbarunya nanti ye..

Terima kasih Anim. Saja utk dibuat koleksi utk rujukan. Cuma xkesempatan nak menulis detail kisah dan sejarah satu persatu. Saya dah terjah entri di blog Anim...Gambar menara tersebut telah ada. Menara Jam Parit Buntar ada di Post 5 dan Menara Jam Kota Tinggi ada di Post 4.
Banyak sekali tempat yg Anim yg telah jelajahi...Bukan setakat dah pusing 1Malaysia, luar negara pun...Bestnya. Jauh perjalanan, luas pandangan.

MaMa Rey delete icon 3:32 PTG

pelbagai rekaaan semuanya menarik dan unik

menarik2 sebab menara jam kat johor bahru ada....hehehe.

mselim3

pls: Terbaik lah... "sesungguhnya masa itu ibarat mata pedang potonglah ia sebelum ia memotong kamu"(saidina Ali) ,

zana fahmi delete icon 3:44 PTG

Iye kan? pergi mana2 negeri atau bercuti, kakpb belum pernah bergambar kat Menara2 jam begini. Bagus entry BM. Kita ni nama je rakyat Malaysia, menara jam sendiri pun tak pernah ambil kisah.

Terima kasih Mama...Menara Jam di Sabah pun ada di entri sblm ini.

Di Johor banyak juga Menara Jam, boleh lihat dientri2 berkaitan sebelum ini.

p/s: Sungguh tajam kata2 itu...jika tidak faham pasti terluka!

Koleksi ini sekadar untuk pengetahuan dan rujukan, semoga ianya membuka minda dan memberi sedikit maklumat.
Terima kasih krn sudi singgah :)

nampak klasik kan.....

Ada juga berbentuk moden tapi yg klasik juga menawan hati...

Semuanya ada keindahan tersendiri..tapi kita suka menara jam tambatan KB...simple tapi menarik...

Binaan menara jam di Malaysia memang unik...
TQ Kak Raudzah

Wahhhh...sgt menarik. Wan tringin nk tgk masjid2 di malaysia. Kalau abg leh dptkan gmbr2 dia share yer nnt... :)

Projek pembinaan universiti tempat saya kerja dulu pn ada menara jam..tapi belum siap lagi..dengar citer jam nya saja setengah juta..

Ummi Kami delete icon 10:25 PG

Talam manis serawa durian,
Cuba sendiri sicucur udang;
Salam gerimis ketawa kemudian,
Hamba kemari menyusur pandang.

Tumbuh betik tumbuhlah sudah,
Berat meranti terpahat jari;
Sungguh cantik sungguhlah indah,
Hasrat hati melihat sendiri. :D

Ummi Kami delete icon 10:33 PG

Ummi pantun lagi.. :D

Ikan sumbat si ikan selangat,
Gelama ditebuk parang kasturi;
Bukan lambat bukan tak ingat,
Cuma sibuk mengarang entri. :D

pha is delete icon 11:39 PG

ha ah, baru perasan yg malaysia ni mmg banyak ada menara jam.. kebanyakannya dah jai mercu tanda dah pun...

Masjid2 di Malaysia...Memang dah ada dlm simpanan. Tunggu koleksinya nanti di publishkan

Amboi! jam sahaja setengah juta! Pasti gah menaranya nanti ni.

Dalam dulang roti diulikan,
Siap bersira gula diinti,
Ummi datang saya nantikan,
Pastinya gembira rasa dihati.

Sudah berjam pergi mendulang,
Kendi diisikan kelapa seludang,
Menara jam tinggi menjulang,
Menjadi tarikan sesiapa memandang.

Saya sentiasa membeli..:D

Tauhu sumbat makan cermat,
Agar budak tidak kurus,
Biar lambat asal selamat,
Asal tidak terlupa terus...

Kebanyakan menara jam ini telah lama dibina dan bersebab...maka ianya menjadi mercutanda identiti sesebuah tempat.

cantik, susah nak pilih mana satu nak bawa ke Sabah hehehe...
Insha allah saya berminat nak bloglist dgn Bin Muhammad..kelak..time ada..

Bin Muhammad delete icon 11:11 PTG

Tak perlu bawa balik ke Sabah...diSabah pun ada menara jam yg cantik dan menarik :)
Terima kasih Cikgu Etuza.

semua cntik ,,:D

selalu kalau tengok menara jam ni mesti terasa macam tempat tu bersejarah gila.. haha

MaMa Rey delete icon 7:12 PTG

owh ya ka..godek kejap

KY delete icon 10:55 PTG

Assalamualaikum BM,

jujur KY cakap, ini baru KY tengok menara jam yg di atas..cantik2, maklumlah KY ni bukannya suka berjalan sangat...

Selamat menggodek Mama...hehe

Terima kasih Waddah...
Semoga dapat memberi sedikit info buat anda.

Sudah tentu...Kebanyakan menara jam di bina ada berkaitan dengan sejarah.

Waalaikumsalam KY
Jalan2 di blog pun OK...dapat juga pelbagai informasi.
Terima kasih sbb jalan2 kesini :)

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap