Assalamualaikum... Rasa bersalah jika tak joint segmen ni... Keramahan dan keistimewaan Mialiana membuatkan aku bagai dipaksa-paksa untuk turut serta. Sebagai tanda persahabatan... aku post juga entri ini. 

Segmen #2 Bloglist 12 Jam Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2013 di Mialiana.com bermula tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen #2 Bloglist 12 Jam Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh Mia Liana sendiri dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...


Admin...

22 comments - "Segmen #2 Bloglist 12 Jam Mialiana.com"

Nao Mei delete icon 11:42 PTG

Join segmen ye..hihi...hapy segmen awak..hihi

Thank Nao Mei... :)

Salam tuan,

saya budak baru belajar. Apa dia segmen2 ni? Kurang faham

Waalaikumsalam Fairul,

Segmen ini lebih kurang seperti peraduan yg dianjurkan oleh blogger. Ianya biasanya memberi ganjaran hadiah sama ada barangan, review blog dan penyenaraian URL dalam bloglist penganjur. Peserta haruslah mematuhi syarat2 yg sitetapkan oleh penganjur. Biasanya penganjur akan meminta peserta follow blog mereka dan menerbitkan entri segmen tersebut. Pemilihan pemenang ditentukan oleh penganjur sama ada secara pemilihan oleh mereka atau undian/cabutan.

Ianya dapat memberi peluang kepada penganjur dan peserta untuk mempromosi blog mereka kepada ramai blogger dan menambah kenalan. Sesama peserta juga biasanya akan blogwaking sesama mereka utk saling berkenalan untuk mempromosi blog dan menambah follower.

Hadiah spt review blog dan penyenaraian dlm bloglist akan memberi impak yang besar buat blog anda jika blog penganjur adalah sebuah blog popular dan mempunyai rangking yang tinggi sama ada impak pertambahan pengunjung mahu pun backlink berkualiti untuk menaikkan rangking blog anda.

Ada juga segmen di dikenali sebagai GA (giveaway) iaitu satu segmen penghargaan atau pemberian hadiah sempena ulangtahun blog atau sebagainya. Ada juga yg saja menganjurkan segmen/GA untuk menambah kenalan seperti segmen blogwalking.

Segmen/GA memberi impak positif kepada penganjur dan peserta dalam memperkenalkan blog. Namun dalam dunia blog ini terdapat 3 kategori peserta. Pertama adalah blogger yang benar2 mahukan ganjaran yg memberi kebaikan/impak kpd blog mereka disamping pertambahan follower. Ke 2, adalah peserta yang memang kerjanya menyertai segmen...Kalau anda lihat blog mereka penuh dgn penyertaan segmen, utk apa? Itu kena tanya mereka. Ke 3, penyertaan utk memenuhi undangan atau support sahabat.

Jika anda menyertai segmen, nasihat saya anda faham segmen itu untuk apa. Adakah ianya memberi kebaikan buat anda dan sanggupkah anda memberi komitmen. Jika sekadar ingin mengupdate entri di blog anda...itu hak anda tapi ianya bukan etika seorang blogger yg berkualiti.

Semoga anda faham serba sedikit pengertian segmen. Saya bukan peserta segmen tegar. Setakat ni hanya segmen Mialiana yg saya sertai.

p/s: Kalau salah dan silap harap ada yg memperbetulkan (saya pun bukan pandai sgt, masih baru juga)

Mia Liana delete icon 1:48 PTG

Salam... Mia datang belek blog ini. Terima kasih ya sudi join Segmen #2 Bloglist 12 Jam Mialiana.com

Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Mei 2013.

pjg jawapan BM tu.. anyway gd luck yer

hainom OKje delete icon 4:22 PTG

Selamat bersegmen yeh BM...

Waalaikumsalam Mia,
Terima kasih krn sudi belek2 blog yg xseberapanya ini :)

Semoga dpt memberi kefahaman kalau xpun makin penin kot...hehe

Terima kasih OKje..

Ummi Kami delete icon 5:47 PG

salam syahdu menjelang Rabu yang bisu.. :)

Memang Ummi sokong sangat-sangat tulisan tuan blog, setakat ini baru sekali Ummi sertai segmen seperti ini untuk cuba-cuba menambahkan kenalan....hanya Mialiana yang Ummi sertai, apapun terimakasih buat beliau kerana segmennya membuatkan sahabat-sahabat Ummi makin bertambah...:D

Ummi Kami delete icon 5:49 PG

Walaubagaimanapun segmennya pada kali ini Ummi tak sempat sertai dek kerana masa...apapun selamat maju jaya dalam dunia blogging buat tuan blog ya..:D

Sesekali Ummi muncul, pasti sibuk sgt ni...Terima kasih Ummi.
Mungkin di lain ketika pasti berkesempatan. Insyaallah.

AyuInsYiraH delete icon 1:14 PTG

salam...ayu dtg dr segmen yg sama..

ada masa singgah la ke blog ayu ye...ayu ada buat segmen juga...

http://www.ayuinsyirah.my/2013/04/segmen-2-bloglist-12-jam-mialianacom.html

Mia Liana delete icon 2:10 PTG

tahniah ya...

http://www.mialiana.com/2013/05/pengumuman-pemenang-segmen-2-bloglist.html

Terima kasih Ayu keran sudi singgah ke sini... :)

Terima kasih Mia krn sudi memilih blog ini...
Yes! Berjaya juga akhirnya :) Alhamdulillah...

Tahniah!

Fairul Azmi delete icon 10:53 PTG

Memang panjang berjela dan komprehensif jawapan tuan Bin Muhammad.

Insyaallah macam biasa, saya akan baca dan hadamkan untuk kegunaan masa hadapan.

Ini sudah dikira sedekah jariah juga.

Terima kasih Banyak2 ya. Allah saja yang membalasnya.

Bin Muhammad delete icon 11:47 PTG

Terima kasih Bahrain.
Terima kasih juga krn singgah di sini dan sudi menjadi sahabat Relaks Minda. Amat saya hargai...

Ibu Amirul delete icon 9:38 PG

tahniah....

Terima kasih Ibu, tahniah juga buat Ibu :)

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap