kreativiti DIYKreativiti DIY - Buat Sendiri Lagi Berbaloi: Assalamualaikum... Apa khabar anda semua? Semoga sihat hendaknya. Kreativiti kali ini khas untuk mereka yang ingin membuat sendiri bunga hiasan yang sangat mudah. Ianya lebih di kenali sebagai kreativiti DIY.

Apa itu DIY? Ia adalah singkatan dari perkataan "Do It Yourself". Kalau dalam bahasa melayu..."Anda Lakukan Sendiri".

Oleh kerana blog ini majoriti pembacanya adalah wanita... Entri ini khas untuk anda. Macam mana saya tahu? Selain dari komen, anda juga boleh mengetahuinya melalui Alexa.com.


Tapi yang menariknya...pembaca blog ni kaya-raya rupanya! Jadi...rasanya oleh kerana kaya maka selalulah ada masa terluang melayari intenet...hehehe. 

Selain daripada mengetahui Alexa Ranking blog anda, pelbagai maklumat lain mengenai blog boleh anda dapat dari Alexa.com. dan anda juga boleh tahu mengenai prestasi dan maklumat blog orang lain juga, berminat?...register lah Alexa.com.

Jom Lakukan Sendiri

Berbalik pada kreativiti DIY ini...Ianya tidak sesuai untuk orang kaya, ada duit tak perlu susah payah nak buat kan, beli jer... lagi mudah. 

Oleh demikian, ini hanyalah aktiviti untuk anda meluangkan masa terluang dikala kebosanan. Boleh juga dijadikan aktiviti bersama anak-anak di hujung minggu. 

Anda nikmati dan ringankanlah tangan untuk mencuba. Berikut adalah tutorial bergambar yang rasanya amat mudah untuk anda ikuti. 

Saya tidak akan memberi ulasan kepada setiap gambar...Anda pilihlah yang mana satu yang anda berkenan... Selamat mencuba! Do It Youself!

kreativiti DIY

kreativiti DIY

kreativiti DIY

kreativiti DIY

kreativiti DIY

kreativiti DIY

kreativiti DIY

kreativiti DIY

kreativiti DIY

kreativiti DIY

Jika anda berjaya menghasilkan kreativiti DIY ini...kongsikanlah bersama hasilnya dan pengalaman anda. Terima kasih bersama Relaks Minda :)

p/s: Entri ini di buat tergesa-gesa...sedikit busy.
Admin...

40 comments - "Kreativiti DIY - Buat Sendiri Lagi Berbaloi!"

cantiknye... wahh orang kaya2 dtg jenguk BM.. BM pon kaya lah cm tu heheehe

Nao Mei delete icon 11:10 PG

hahaha.....canti semua...
yang lipat bunga tu cik akak ada belajar dulu...
tapi ilmu tu tak dipraktikalkan....
sayangnya...sekarang nie dah lupa semuanya

BM.wahh semua yang singgah sini kaya2 ke..knah xtermasuk kan..hahah..bunga ros yang last tu knah pernah buat, tapi lama dulu..buat bunga telor masa knah kawin..hehe

Mieza Jhaa K delete icon 12:37 PTG

Wahhhh cantikk...nmpak macam senang je.. haha DIY ye..

wah! cantik2 nyer..
kreatif betul...

Kakzakie delete icon 1:33 PTG

Pusing-pusing, carik-carik pun bila tangan berseni jadi cantik BM. Kalau kakak memang tak jadilah. Apa lagi kalau yg origami tu nampak finished productnya cantik sangat - kena teliti dan rajin.

cantik kalau warna warnie...

menarik & mmg cukup2 kreatif lah !

Pengunjung yg kaya...itu maknanya Acik yg kaya hehehe

Ilmu kalau xdipraktikkan akan mudah lupa...dah diberi tutorial bergambar, boleh lah cuba semula...Boleh cik akak?

Betullah tu...mesti termasuk akak :)
Buat bunga telur sendiri...menjimatkan! Bertambah kaya kak nah hehehe

Apa lagi Mieza...byk masa terluang, boleh buat dan jual...
Mieza kan rajinnnn....

Bunda pun boleh buat...cubalah!

Akak pun ada bakat sebenarnya...cuma xnak cuba jer tu hehe.
Atau akak tergolong dlm pengunjung yg kaya tu...beli je lah :)

Betul tu...gunakan bahan yg berwarna warni, hasilnya lagi menawan!

Boleh bagi pd adik...mesti dia suka nak buat. Adik kan kreatif!

Ummi Kami delete icon 5:25 PTG

Salam gerimis selebat hujan..

Tumbang terbalik sarang berikat,
Marah merpati berdesing-desing;
Memang cantik barang memikat,
Tidakkah nanti berpusing-pusing... :)

Ummi Kami delete icon 5:34 PTG

Datang lagi... :)

Redah jalan berlencun-lencun,
Keranji terlambak mula berderai;
Sudah berbulan bertahun-bertahun,
Janji sejambak bila nak tunai.

AiSyA LiEzA delete icon 6:38 PTG

ska lipatan bunga kertas tu.. kreatiff kut :) kat buku latihan fiz sllu je ada word D.I.Y ... ahhaha~~ :))

tahniah...B Mad memang hebat buat sendiri. the orginal..puas hati kan..ada usaha sendiri tambah2 kalau ada lain yang manfaatkan cara yg betul...memang cantik

KY delete icon 8:55 PTG

KY berkenan dengan bunga ros tu, cantik, nak cuba buat nanti, thanak ye BM..

kREATIF.

ANIM delete icon 6:56 PG

Tq for sharing. Ada idea utk aktiviti budak2 lepas exam UPSR nanti selain games, lawatan dam aktoviti masak-masak. Kita DIY pulak

Salam menyambut si puan puteri,

Buka peti tapi tersekat,
Gelisah runsing mahu cepat,
Jika hati sudah terpikat,
Tak kesah pusing asal dapat :)

Kita berpantun lagi...


Bunga melati harumnya semerbak,
Jari bercorak bersama diinai,
Jangan dinanti harapan sejambak,
Berjanji tidak berusaha tunai...

Terima kasih aisya, boleh cuba ye

Betul tu cikgu, lebih puas kalau buat sendiri.
Terima kasih ye

Cubalah...KY buat mesti lagi cantik :)

Thanks Liza...

Raudzah Z delete icon 8:02 PG

Very the creative and memang cun punya..wah kita ni termasuk dalam orang kaya-kaya ya BM..bertuah badan..he..he

Nanti saya share pelbagai kreativiti DIY lagi...bukan setakat buat bunga jer. Thanks kak Anim

Bertuah ke? Tapi xsuka shopping...huhuhu, klik2 le nuffnang tu :)

Mak Okje dulu rajin buat bunga gini le...agaknya zaman dulu mmg susah nak jumpa shopping complex dan lagi nak berjimat pun yekan BM... Tapi tak menurun pulak kat anaknya hehe...sian...

Betul tu...setuju sgt! Sekarang semua ada di jual...beli lagi mudah.

PerenLee delete icon 7:52 PTG

er...I cant do it bro..payah juga ni..

Bin Muhammad delete icon 10:38 PTG

Tak payah susah2lah...ini utk perempuan melayu terakhir jer, PerenLee...beli aje la..bro!

MargeGoh delete icon 11:22 PTG

Wah cantik2 semuanya...nanti ada free time nak buat juga hehehe...
DIY ini baik sebenarnya tak kisahlah apa taraf sekalipun....bila kita buat sendiri lebih berpuas hati & minda terasah.

Saya tahu...anda pasti menyukainya. Ini adalah minat dan kepakaran anda.

cantik.. =)

http://myartcrafting.blogspot.com

Atika Rina delete icon 2:11 PTG

hoaaaa... keren sekali.. ^_^

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap