What do you see at the first glance? The hanging rock? Or....

apakah pandangan pertama anda pada gambar ini? Adakah anda melihat sebuah batu yang terapung? Atau sebenarnya...
Amazing optical illusion photo!


....it may seem like the rock is about to fall on the poor raccoon, but upon closer inspection you’ll see it’s actually a perfectly timed photo and perfectly captured reflection of the sky in the pond behind. The photograph was taken at the Hinckley Reservation in Northern Ohio and the photographer says the image is completely unedited and the water that day was very still. Photo source from HERE

Apa pandangan pertama anda pada gambar di atas? Pasti anda terlihat sebuah batu yang sedang terapung atau sedang jatuh hendak menimpa anak rakun tersebut... Perhatikan betul-betul dengan lebih teliti gambar ini kerana pada persektif sebenar; batu tersebut sebenarnya adalah batu di permukaan air kolam yang amat tenang dan berbayangkan langit yang berawan. Rakun tersebut pula sedang berjalan menaiki tebing kolam!

Sebuah gambar mampu memberi anda pelbagai kisah dan gambaran. Fikirkanlah apa yang boleh anda pelajari, cerita dan simpulkan di sebalik gambar yang menakjubkan ini?

p/s: klik gambar untuk saiz sebenar
Admin...

39 comments - "The Hanging Rock (Batu Terapung)"

Satu gambar boleh membawa seribu makna. Kdg2 apa yg kita pikir tak semsetinya sama dgn apa yg sedang dilihat. Kalau tanpa description, sudah tentu awal2 lagi dh pikir gambar edit utk nmpk batu terapung. Itulah kesan ilusi, kan.

satu gambar ada pelbagai andaian :)

wau..sapalah yang ambik gamabr ni..mmg menarik sudut dia ambik.. ingatkan edit je..

Raudzah Z delete icon 8:35 PG

Too bad Bm..still couldn't figure out the pond image..yang pasti kita tak rasa that rock tu nak jatuh atas that raccon coz different position..cuma reflection tu a bit confuse..

mula2 baca tajuk entri tadi,ingatkan batu terapung berkaitan peristiwa israk mikraj tu...

sekeping gambar boleh memberi berbagai tanggapan...jika kita tak berada ditempat kejadian,jgn pandai2 nak mengata itu ini hanya berdasarkan sekeping gambar...

Kakzakie delete icon 8:57 PG

Mata kakak ni BM pulak macam tak kelihatan pond yg dia mention tu. Tetap mata kakak lihat bagaikan batu di awangan. Buat kakak keliru hihi... hebat juga photographer tu dapat captured gambar macam ini kan:)

ZazaMyMoon delete icon 9:17 PG

kalau orang yang pandai menghayati sesebuah gambar, sure dia boleh aplikasi kan apakah sbnrnya gmbr ni.. kalau tgk sekali lalu je mmg tak ada makna lah kann.. btw, gambar ni sgt creative..

Assalamualaikum. unik sekali! sheila cuma nampak batu tu terapung. yang lain, negatif for me. hehehhee

Ya! Inilah yg di namakan ilusi optik @ optical illusion.

MaMa Rey delete icon 10:58 PG

sekali tengok memang nampak macam batu tu nak jatuh kat rakun tu..kreatif yang ambil gambar ni...bijak...:)

Benar sekali...oleh itu jgn terus beri pandangan jika hanya sekali pandang. Thx Acik

Boleh refer pada sunber asal gambar itu... Kadangkala nasib juga, kebetulan.

Perlukan sedikit imaginasi dan ketelitian. Cuba perhatikan batu itu dan lihat ia sebagai sebuah batu yg timbul di permukaan air...
Semoga berjaya. Itulah istimewanya...tersurat dan tersirat

Dah agak dah...mesti ingatkan batu itu, hehe

Setuju...jika tidak pasti dan lihat dgn mata sendiri, jgn sesekali memberi sebarang tanggapan.

Ilusi optik memang menipu kita, otak gagal mentafsir dengan tepat apa yg di lihat walaupun diberi penjelasan. Itu adalah normal...perlukan sedikit imaginasi dan melihat dalam perspektif yg berbeza.

Ianya adalah masalah biasa pd pandangan mata, ilusi optik. Jika tanpa penjelasan pasti sukar melihat yang tersirat.

Waalaikumsalam...anda perlukan lebih penelitian dan imaginasi dlm perspektif atau dimensi. Otak sebelah kiri anda perlu di ajar berfungsi...ianya seperti menggunakan chopsticks.
Terima kasih SS krn sudi berkunjung ke sini... :)

Ya MR...setiap kali pandangan pertama kita itu tidak semestinya betul.

memang kreatif jurugambar ni...

Jie Susanos delete icon 1:31 PTG

skali tgk cam batu tu trapung..tgk lg cam batu jtuh..em xtau la

Kathy Rbain delete icon 2:46 PTG

betul tu...kadangkala pandangan mata boleh mengelirukan kita...

istimewanya gambar ni..sekali tengok macam batu tu betul2 terapung =)

ingatkan ada lalat yang angkat batu tu...hehehe
perkongsian yg menarik..

Kereatif pun ye...atau mungkin secara tidak sengaja...

Nampaknya otak kiri anda masih belum aktif sepenuhnya...perlukan tumpuan dan imaginasi utk melihatnya

Ya...betul tu, jgn tertipu oleh mata...sebab itu kena dapatkan informasi yg tepat

Gambar yang tidak hanya sekadar dilihat sekali pandang...memang istimewa gambar ini.

Dasyat pandangan cikgu...sampai nampak lalat, hehe...

kreatif betul jurugambar yang mengambil gambar dari sudut ini.. hinggakan kelihatan seolah-olah batu itu terapung..

good photographer capture the good picture.

thks for sharing...hubby CiM freelance fotographer (hihi...iklan jap)

kakiblog delete icon 12:27 PG

sukar untuk saya mempercayainya..paling tidak ia adalah gambar super impose?

S.K.A delete icon 12:28 PG

betol2 =) perlu imaginasi yg kuat ni..dpt tgok..tp pd mulanya blur juga..tp bila besarkn gambar bru nmpak..

2, 3 kali tengok baru perasan .. batu dlm air brrbumbungkan langit kalau dilihat dari pandangan atas! Dan seolah olah terapung jika dilihat dr pandangan hadapan....dan rakun tu sdg memanjat menaiki tebing....
Yes.....misi okje berjaya!

hebat & terbaik ni,, tak terjangka dek akal kita kdg2

Itulah teknologi sekarang ni kan. Kreativiti dan kemahiran orang yang mengambil gambar ni juga sangat tinggi.

asalanya CM tak paham macam mana nak describe gambar ni, tapi lepas baca entri BM, Barulah faham..mesejnya spy kita jgn mudah mentafsir sesuatu yg kita tak pasti..ye kot ?

MaMa Rey delete icon 11:16 PG

yup setuju tu BM..;)

ilusi yang oke banget

mau dong di ajarin

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap