Resepi Istimewa Hari IniAssalamualaikum, salam ceria buat anda semua. Kini kembali lagi di Kategori Komen Entri.

Kali ini saya mengajak anda menerjah entri yang berkisar tentang masakan dari mereka yang pakar... dan separuh pakar, hehe.

Seronok terjah entri pasal masakan dan makanan ni. Melihat gambar-gambar yang disertakan, ianya boleh mengundang lelehan air liur dan perut pun boleh berlagu irama keroncong.
Nak buat entri pasal resepi memang tak pandailah, jadi kita komen entri orang aje le...

Cekodok Zaza

Resepi Istimewa Hari Ini
Macam sedap jer... Macam comel jer... 
Setahu aku si Zaza, empunya blog zazaabdullatif.blogspot.com ni suka makanan orang Barat...ala-ala western gitu, hehe... tapi tak tahu pula ada bakat terpendam dalam memasak.

Kalau dah pompuan, ke dapur juga tempatnye...ye tak! Ok lah...terimalah menu istimewa dari Chef Zaza hari ini...... Cekodok Zaza! 

Korang jangan nak kutuk2...nanti Zaza ni boleh bertukar jadi singa! Baik korang simpan dalam hati jer. 

"Cekodok! ek eleeh...semua orang tahu buat cekodok!"...itu kata Khairine (anak dara manja dia tu... Jangan ada yang nak tackle ye, aku dah sign agreement dengan Zaza...hehe)  

Resepi Istimewa Hari Ini
"Ini sepotong labu ya...puan-puan!"
kata Zaza
Tapi cekodok Zaza pun bukan sebarang cekodok! Korang pernah makan cekodok labu?

Ha! itu lah...istimewanya cekodok chef Zaza ni, tetap ada kaitan dengan western juga... sempena Halloween...hahaha, ini aku yang tambah sendiri ye. Dapatkan resepi cekodok labu istimewa ini di SINI...

Korang terjahlah akak yang ramah dan sempoi ini. Memang best blog dia. 

Gulai Telur Itik

Resepi kedua adalah menu tradisonal. Aku tertarik dengan menu ini kerana ianya merupakan antara lauk kesukaan aku. Kalau mak aku masak, mesti makan bertambah punyalah. Akak kita ni memang chef handalan. Kalau singgah di blog kamsiah-yusoff.blogspot.com...memang banyak entri pasal resepi. Yang pelik-pelik pun ada hinggalah dari tradisi ke masakan moden. 

Satu lagi keistimewaan Kak Kamsiah ni, beliau sangat pakar dalam fotografi. Gambar-gambar semuanya hasil dari bidikan beliau... Memang menarik, seperti juru gambar profesional. 

Resepi Istimewa Hari Ini
Masak gulai telur itik
Resepi Istimewa Hari Ini
Menu istimewa Kak Kamsiah hari ini adalah masak Gulai telur itik. 

Sebut sahaja aku dah terliur, belum lagi kalau dapat... mesti aku sorang jer yang melantaknya. Kena pula di campur dengan belimbing buluh...Fuh! Terangkat beb! Sapa-sapa lalu, lalulah... aku memang tak perasan dah!

Teringat masa di kampung, inilah lauk yang paling mudah di masak oleh ibu ku. Dulu-dulu nak makan ayam dan daging...jangan haraplah kalau bukan masa kenduri atau hari raya. Telur pun dapat hasil dari ayam dan itik peliharaan. Ikan pula hasil menjala di parit depan rumah. Tapi itulah yang bestnya...semuanya segar bugar!

Kalau teringin nak buat gulai telur itik ni...Dapatkan resepinya di SINI


Admin...

62 comments - "Resepi Istimewa Hari Ini"

Adhie delete icon 12:34 PTG

datang singgah...lama dah tak singgah sini... gulai telur itik tu nampak sedap yummy

Dappnya!!!!!

baru teringat semalam bawak balik telur itik dari melaka...best jugak kalau masak nie

hehehhee alhamdulillah..terima kasih BM.. rasa terharu bagai digaru garu je bila tengok entry blog saya terpilih.. wpun hanya sekadar CEKODOK LABU miahahaha..

Eh tiba2 je kat sini bertukar jadi CEKODOK ZAZA kennn.. hahaha lawak lah BM ni..

Ohhh nanti saya bagi salinan agreement mengatakan Khairine dah di chop yer.. hahaha
Sebelum SAH, sila fikir masak2.. sebab bakal MIL awak tu SINGA orangnya.. kahkahkahkah.. phuiii :P

Big thanks BM dengan cara ini, sikit sebanyak boleh mempromot blog chabok Cik Jah tu hehehe tq tq tqqqqqq *shuffle*

naomei delete icon 1:03 PTG

buat resepi ke apa nie uncle...hahaha....

wah wah wah...melets diva sorang ni zaza dengan cekodok labunya...ekekeke...

Wah! Menariknya.

Unknown delete icon 2:00 PTG

sedapnya.. pandai mereka memasak.. telur itik tak pernah lagi mencuba..

Cukup menu utk sehari...gulai tlur utk lunch...cekodok tuk mnum ptng....:-)

Unknown delete icon 2:21 PTG

sedapnya.... janji rajinkan... :D

mselim3 delete icon 2:55 PTG

Assalammualaikum.... BM,

kecur tgk lauk macam nie... terasa lapar bailk nie,,,hehhehe

mselim3

wah...jadi diva masakan nampaknya...

Singgah nak sini sambil jeling2 cekodok zaza & gulai telur itik akak kamsiah tue.. mmg hebat depa.. hehehe - oh ya i follow sini sekali yer... =D

ANIM delete icon 3:17 PTG

haha...lucu betul baca entry ni. penghargaan buat kawan2 blogger:-))

Awanama delete icon 3:32 PTG

walla dua2 KA suka g blognyer.... baguslah BM ni sentiasa sokong sesama blogger. Done nuffnang yer !

wahh gulai telur itik itu menarik hati untuk mencuba ..

JunAina delete icon 4:17 PTG

Masak2 ni yang penting kreatif. Kat rumah ni telur itik tiada sambutan sangat selalu masak lemak dgn belimbing buluh tu guna telur ayam ja.

PCL delete icon 4:35 PTG

emm sempoilah BM, boleh juga pcl terjah blog yg sebelum ni ..tertinggal. ;) dua2 tu juadah faveret kami sekeluarga..

yangbaik delete icon 5:32 PTG

sedapnya gulai telur itik... tapi nak tukar dengan telur ayam pulak lah... :D

Pandai masak zaza ni ye, terliur nampak

Unknown delete icon 6:37 PTG

wah..sedap pulan mata tengok santapan tu. blh ditry resepi dri mereka

Zawiah delete icon 7:14 PTG

pencuri klu nak masuk umah BM kena rasuah BM gulai telur itik nih ... heheheeee

BinMuhammad delete icon 8:45 PTG

Welcome back bro...

BinMuhammad delete icon 8:45 PTG

Cubalah...memang sedap!! :)

BinMuhammad delete icon 8:47 PTG

Sama2...Cik Jah. Agreement tu...cukuplah rahsia antara kita...hahaha

Unknown delete icon 8:47 PTG

Rendam sudip ia berkerak,
Mencedok urap sayur petola;
Salam kelip-kelip cahaya Isyak,
Cogkodok sedap terliurla pula.... ^^,

BinMuhammad delete icon 8:49 PTG

Resepi orang lain der...cik akak cubalah!

BinMuhammad delete icon 8:50 PTG

Memang meletops cekodok labu zaza!

BinMuhammad delete icon 8:50 PTG

Pakar2 tu...sesekali cubalah, memang sedap!

BinMuhammad delete icon 8:51 PTG

Iyalah...xperasan pula :D

BinMuhammad delete icon 8:52 PTG

Saya ni rajin makan je...hehe

BinMuhammad delete icon 8:53 PTG

Waalaikumsalam,
sampai kecur...ye ke ni :)

BinMuhammad delete icon 8:54 PTG

Mereka2 tu lah yg diva...pakar memasak, saya ni makan tau le

BinMuhammad delete icon 8:54 PTG

Jangan jeling2...kena cuba, memang puas hati!
Salam kenal :)

BinMuhammad delete icon 8:55 PTG

Sampai masanya, entri akak pula nanti ye...

BinMuhammad delete icon 8:56 PTG

Saya pun suka kedua2nya...berbeza karektor, kontras!
Terima kasih KA

BinMuhammad delete icon 8:57 PTG

Memang sedap...Liza cubalah!

BinMuhammad delete icon 8:58 PTG

Cubalah...memang berbaloi!

BinMuhammad delete icon 8:59 PTG

Telur ayam pun sedap juga...kan. :)

BinMuhammad delete icon 8:59 PTG

Kenal2 chef2 ni...blog yang menarik!

BinMuhammad delete icon 9:00 PTG

Murah sikit kan...rasanya lebih kurang jer.

BinMuhammad delete icon 9:01 PTG

Tak sangka tu...pandai gak dia masak, ingatkan tau masak meggi jer...hehe

BinMuhammad delete icon 9:02 PTG

Memang boleh dicuba...terjahlah utk dptkan resepinya

BinMuhammad delete icon 9:03 PTG

Hahaha...haruslah, bahaya tu kalau dapat rasuah gulai telur itik ni...mesti ada agenda tersembunyi...

Khir Khalid delete icon 9:25 PTG

Cekodok tu mmg feveret.. mmg sedap & x pernah jemu memakannya. Gulai telur itik x pernah pula sy rasa..klu berpeluang nk juga merasanya.. :)

Awanama delete icon 9:29 PTG

betul ckp BM,memang nak merasa makan ayam daging masa raya je la...mak kathy suka bela ayam,time nak raya dah cukup umur nak sembelih.jarang beli yang beku mcm sekarang ni..memang segar...

BinMuhammad delete icon 9:30 PTG

Senduk kerabu bersama lokan,
Sendawa sekali teruja kesedapan,
Cekodok labu sedap dimakan,
Istimewa resepi Cik Zaza sediakan...

BinMuhammad delete icon 9:31 PTG

Iye ke...memang kena cuba ni...
Tapi gulai telur itik tu gerenti sedap :)

BinMuhammad delete icon 9:32 PTG

Segalanya tinggal kenangan...sekarang ni, semuanya beli, huhu

BinMuhammad delete icon 9:33 PTG

Ya! Memang menarik...

Unknown delete icon 9:44 PTG

Gulai telur itik tu kita suka jugak..tapi telur itik susah nak dapatkan BM..Yang selalu kita makin telur asin yang diperbuat daripada telur itik..my favorite jugak..tapi tak boleh makan selalu..

blogwalking....salam blogging.

Nasrul delete icon 10:09 PTG

salam...mohon tukar link bloglist dengan admin..balas jika sudi...http://dairishare.blogspot.com

Unknown delete icon 10:25 PTG

BM gulai telor itik..memang peberet la..campo belimbing buluh..

Nasrul delete icon 11:16 PTG

ok saya dah mskkan link admin dalam bloglist saya

Nanie delete icon 9:22 PG

suka blog kamu ni, banyak sangat info. terbaru bab masak pun ada. satapan rohani ada.. btw nanie mmg follow blog kak zaza. best

salam ukhuwah

CIK TOM delete icon 10:08 PG

xpernah rasa cekodok labu..cam best je..blh try next time kt blgo zaza :)

amboiii...

gulai telur itik tu..lama tak merasa

Assalamualaikum, singgah kembali BM.

Rajin BM buat entri begini. Tahniah!

OKje delete icon 11:21 PTG

Weyh tak mo le panggei opah....macam tua sebelum waktu je hehe....okje dah terjah dah entri cik Jah tu...mcm teringin nk buat pulak...
Gulai itik tu pergh....kalau ada org tukang masak lagilah best!....betullah BM zaman okje kecik jarang tau nak makan ayam ni
Tunggu kenduri baru merasa....

Pha Is delete icon 4:12 PTG

baru je "bergaduh" dalam fb pasal cekodok.. hehehe

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap