Wordless Wednesday #65

Putaran Kehidupan

Dimanakah situasi anda sekarang?

Jangan terlalu selesa dan jangan terlalu berduka


p/s: Hari Rabu...Entri bergambar untuk anda renungkan dan bicarakan...
Author by Bin Muhammad

29 comments - "Hidup Ini Umpama Roda"

Assalamualaikum BM.. rasanya masih kat nombor 2 kot...

biar sederhana

itulah kehidupan, bila di atas kena beringat, kita nak terjatuh bila-bila masa sahaja..

paridah delete icon 4:13 PTG

assalam bersyukur saja dgn kehidupan seadanya n sentiasa berharap roda hidup pelan2 berputar keatas semula...xsalah berharap kan...

betul tu BM...Dunia ni berputar-putar...ada masa kat bawah..ada masa kat atas

n3 bermakna untuk kita sama2 fikir2kan !

Beringat-ingatlah kita selalu.Sebab semua itu adalah nikmat yang Allah pinjamkan sementara kepada kita.

Fiza Rahman delete icon 4:33 PTG

Betul tu, Dalam hidup ni, jgnlah susahkan/sakitkan hidup/hati orang sbb what comes around goes around. Peringatan buat diri sendiri juga.

matilah kalau macam tu...hehehe..
tapi begitulah lumrah hidup kita ni,kekadang kita diatas,dan kekadang kita di bawah..

Nao Mei delete icon 5:33 PTG

Inilah percaturan hidup
Nak kan sesuatu jangan lupa usaha

Tak nak jatuh kena lah berpijak di bumi yang nyata.
Jangan sombong dengan apa yang kita miliki.
Kerana yang datang itu pasti kembali ke tempat asal nya

elok betul entri ni BM, kadang2 orang ni cakap tak serupa bikin, pandai cakap jer, tapi perlaksanaannya entah ke mana... lain dicakap, lain dibuatnya... hidup ni umpama roller coaster, ada ups and downs...so masing2 beringatlah... tengok gambar ni dan muhasabah diri sendiri ye tak???

Ok ..Yg Ni Lya Suka ... Kita kadangkala lupa bila dah diatas tak ingat dah kat bawah ..selalu sangat medongok langit hinggakan lupa untuk berpijak pada tanah ...
Renung2kan selamat beramal .. Thanks sharing BM.

Itulah yg dipesan Imam Al Ghazali:
Waktu mudamu sebelum datang waktu tuamu,
Waktu sehatmu sebelum datang waktu sakitmu,
Masa kayamu sebelum datang masa kefakiranmu,
Masa luangmu sebelum datang masa sibukmu,
Hidupmu sebelum datang kematianmu.”

dunia ini ada banyak dugaan. dunia kadang2 kejam. dan kadang2 ia banyak mengajar erti ketabahan.. satu gambar byk makna.. :)

p/s maaf lama x singgah sini

sukar pula nak tafsir perkara ini..

Sehingga jumpa lagi dan salam ukhuwah dari admin PORTAL ILMU

Biarlah kita menjadi orang di atas dan di bawah atau walau di mana pun dengan bermaruah.

salam..
kita di kurniakan Allah
doa yang dapat megatasi
segala Qada dan Qadar... jadi
selalulah berdoa yang baik-baik
seandainya di kurniakan juga musibah
bersabarlah..Allah hanya menduga kita
mengikut kemampuan kita..wallahualam

Zawiah delete icon 10:34 PTG

setiap org dlm hidupnya akan melalui ranjau - ranjau juga ujian ...

ANIM delete icon 11:54 PTG

dalam usia sekarang....semua dah lalui BM..
syukur sangat2 kerana masih diberi nyawa untuk merenung kembali kelemahan diri

Khir Khalid delete icon 12:32 PG

Tak kira sama ada di atas atau dibawah... yg penting biarlah kehidupan ini sentiasa diberkati Allah swt... in shaa Allah.. kehidupan akan pasti tenang di atas atau di bawah....

hidup kita umpama roda.. tak selama-lamanya kita berada di atas atau di bawah.. yang penting jangan sekali-kali kita bersikap sombong dan kufur atas nikmat kurniaan Allah..

Pha Is delete icon 4:53 PG

hidup umpama roda.. kalau jatuh bangun semula..

Abe Kie delete icon 5:57 PG

rasanya no 3

Bahrain delete icon 11:08 PG

Rasanya semua kot.

Hidup ini ibarat roda, sekejap di atas sekejap di bawah.

Linda delete icon 12:03 PTG

bermakna sungguh kata2 ini :)

Kathy R'bain delete icon 11:19 PTG

pasang surut kehidupan..

Assalammualaikum.. BM,

wahh.. memang benar sahabat.. dunia adalah roda , ada masa kita diatas dan ada masa kita dibawah...kan.

mselim3

yana yani delete icon 5:10 PTG

nilah kitaran kehidupan kehidupan kat BM
kejab atas, kejab bawah
tapi tak bermakna kita tak boleh berjaya
bila dah dekat atas, jangan lupa dekat bawah
camtu juga sebaliknya kan =)

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap