بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Pengurusan Sisa Berjadual atau Scheduled Waste Management
Scheduled Waste Management
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apakah itu Pengurusan Sisa Berjadual atau Scheduled Waste Management? Pengurusan Sisa Berjadual bertujuan untuk pencegahan tumpahan, kawalan pencemaran dan titik pelepasan semasa aktiviti-aktiviti berkaitan sisa buangan dilakukan.

Ianya bermatlamat untuk menjaga alam sekitar dengan mematuhi keperluan undang-undang dan peraturan lain yang berkaitan disamping berusaha untuk meningkatkan kualiti alam sekitar melalui peningkatan berterusan.

Maksud Sisa Berjadual adalah bahan atau barang buangan yang mengandungi bahan kimia atau campuran bahan kimia dengan kepekatan atau melebihi kuantiti yang telah disenaraikan mengikut kod di bawah 'First Schedule'. .

Sisa berjadual ini amat merbahaya kerana peratusan kecil sisa berjadual ini sudah memberi kesan yang teruk kepada alam sekitar dan hidupan serta perlukan masa yang lama untuk dipulihkan. Ianya amat sukar dilupuskan dan memerlukan teknologi yang tinggi dan kos yang mahal untuk dirawat.

Oleh itu Sisa Berjadual perlu dikawal dan dipantau mengikut Schedule Waste Management Manual (Environmental Operations Control  KTSP/SOP/446‐09). Segala operasi dan aktiviti berkaitan pengumpulan, pengendalian dan penyimpanan sisa berjadual ini perlu mematuhi peraturan ini dibawah Environmental Quality (Scheduled Wastes) Regulations 2005 (sections 21 and 51 of the Environmental Quality Act 1974 [Act 127] yang dikawal selia oleh Jabatan Alam Sekitar (DOE).


Pengurusan Sisa Berjadual atau Scheduled Waste Management
Contoh barangan kegunaan awam termasuk dalam Sisa Berjadual

Berikut adalah kod-kod di bawah 'First Schedule' yang telah mengkategorikan sisa buangan mengikut jenis dan bahan.(ianya sukar ditukar kepada bahasa melayu kerana mungkin akan membawa maksud yang berbeza dan sukar difahami) :

SW 1 Metal and metal-bearing wastes
  • SW 101 Waste containing arsenic or its compound
  • SW 102 Waste of lead acid batteries in whole or crushed form
  • SW 103 Waste of batteries containing cadmium and nickel or mercury or lithium
  • SW 104 Dust, slag, dross or ash containing arsenic, mercury, lead,cadmium, chromium, nickel, copper, vanadium, beryllium, antimony, tellurium, thallium or selenium excluding slag from iron and steel factory
  • SW 105 Galvanic sludges
  • SW 106 Residues from recovery of acid pickling liquor
  • SW 107 Slags from copper processing for further processing or refining containing arsenic, lead or cadmium
  • SW 108 Leaching residues from zinc processing in dust and sludges form
  • SW 109 Waste containing mercury or its compound
  • SW 110 Waste from electrical and electronic assemblies containing components such as accumulators, mercury-switches, glass from cathode-ray tubes and other activated glass polychlorinated biphenyl-capacitors, or contaminated with cadmium, mercury, lead, nickel, chromium, copper, lithium, silver, manganese or polychlorinated biphenyl
SW 2 Wastes containing principally inorganic constituents which may contain metals and organic materials 
  • SW 201 Asbestos wastes in sludges, dust or fibre forms
  • SW 202 Waste catalysts
  • SW 203 Immobilized scheduled wastes including chemically fixed, encapsulated, solidified or stabilized sludges
  • SW 204 Sludges containing one or several metals including chromium, copper, nickel, zinc, lead, cadmium, aluminium, tin, vanadium and beryllium
  • SW 205 Waste gypsum arising from chemical industry or power plant
  • SW 206 Spent inorganic acids
  • SW 207 Sludges containing fluoride
SW 3 Wastes containing principally organic constituents which may contain metals and inorganic materials
  • SW 301 Spent organic acids with pH less or equal to 2 which are corrosive or hazardous
  • SW 302 Flux waste containing mixture of organic acids, solvents orcompounds of ammonium chloride
  • SW 303 Adhesive or glue waste containing organic solvents excluding solid polymeric materials
  • SW 304 Press cake from pretreatment of glycerol soap lye
  • SW 305 Spent lubricating oil
  • SW 306 Spent hydraulic oil SW 307 Spent mineral oil-water emulsion
  • SW 308 Oil tanker sludges
  • SW 309 Oil-water mixture such as ballast water
  • SW 310 Sludge from mineral oil storage tank
  • SW 311 Waste oil or oily sludge
  • SW 312 Oily residue from automotive workshop, service station oil or grease interceptor
  • SW 313 Oil contaminated earth from re-refining of used lubricating oil
  • SW 314 Oil or sludge from oil refinery plant maintenance operation
  • SW 315 Tar or tarry residues from oil refinery or petrochemical plant
  • SW 316 Acid sludge
  • SW 317 Spent organometallic compounds including tetraethyl lead, tetramethyl lead and organotin compounds
  • SW 318 Waste, substances and articles containing or contaminated with polychlorinated biphenyls (PCB) or polychlorinated triphenyls (PCT)
  • SW 319 Waste of phenols or phenol compounds including chlorophenol in the form of liquids or sludges
  • SW 320 Waste containing formaldehyde
  • SW 321 Rubber or latex wastes or sludge containing organic solvents or heavy metals
  • SW 322 Waste of non-halogenated organic solvents SW 323 Waste of halogenated organic solvents
  • SW 324 Waste of halogenated or unhalogenated non-aqueous distillation residues arising from organic solvents recovery process
  • SW 325 Uncured resin waste containing organic solvents or heavy metals including epoxy resin and phenolic resin
  • SW 326 Waste of organic phosphorus compound
  • SW 327 Waste of thermal fluids (heat transfer) such as ethylene glycol
SW 4 Wastes which may contain either inorganic or organicconstituents
  • SW 401 Spent alkalis containing heavy metals
  • SW 402 Spent alkalis with pH more or equal to 11.5 which are corrosive or hazardous
  • SW 403 Discarded drugs containing psychotropic substances or containing substances that are toxic, harmful, carcinogenic, mutagenic or teratogenic
  • SW 404 Pathogenic wastes, clinical wastes or quarantined materials
  • SW 405 Waste arising from the preparation and production of pharmaceutical product
  • SW 406 Clinker, slag and ashes from scheduled wastes incinerator
  • SW 407 Waste containing dioxins or furans
  • SW 408 Contaminated soil, debris or matter resulting from cleaning-up of a spill of chemical, mineral oil or scheduled wastes
  • SW 409 Disposed containers, bags or equipment contaminated with chemicals, pesticides, mineral oil or scheduled wastes SW 410 Rags, plastics, papers or filters contaminated with scheduled wastes
  • SW 411 Spent activated carbon excluding carbon from the treatment of potable water and processes of the food industry and vitamin production
  • SW 412 Sludges containing cyanide
  • SW 413 Spent salt containing cyanide
  • SW 414 Spent aqueous alkaline solution containing cyanide
  • SW 415 Spent quenching oils containing cyanides
  • SW 416 Sludges of inks, paints, pigments, lacquer, dye or varnish
  • SW 417 Waste of inks, paints, pigments, lacquer, dye or varnish
  • SW 418 Discarded or off-specification inks, paints, pigments, lacquer, dye or varnish products containing organic solvent
  • SW 419 Spent di-isocyanates and residues of isocyanate compounds excluding solid polymeric material from foam manufacturing process
  • SW 420 Leachate from scheduled waste landfill
  • SW 421 A mixture of scheduled wastes
  • SW 422 A mixture of scheduled and non-scheduled wastes
  • SW 423 Spent processing solution, discarded photographic chemicals or discarded photographic wastes
  • SW 424 Spent oxidizing agent SW 425 Wastes from the production, formulation, trade or use of pesticides, herbicides or biocides
  • SW 426 Off-specification products from the production, formulation, trade or use of pesticides, herbicides or biocides
  • SW 427 Mineral sludges including calcium hydroxide sludges, phosphating sludges, calcium sulphite sludges and carbonates sludges
  • SW 428 Wastes from wood preserving operation using inorganic salts containing copper, chromium or arsenic of fluoride compounds or using compound containing chlorinated phenol or creosote
  • SW 429 Chemicals that are discarded or off-specification
  • SW 430 Obsolete laboratory chemicals
  • SW 431 Waste from manufacturing or processing or use of explosives
  • SW 432 Waste containing, consisting of or contaminated with, peroxides
SW 5 Other wastes
  • SW 501 Any residues from treatment or recovery of scheduled wastes
Pengurusan Sisa Berjadual atau Scheduled Waste Management
Label Scheduled Waste

Mengawal Sisa Bejadual Demi Alam Sekitar

Boleh anda kenal pastinya? Ingat! Jika bahan buangan yang anda buang termasuk dalam salah satu kategori kod diatas, anda mestilah mematuhi peraturan Schedule Waste Management Manual (Environmental Operations Control  KTSP/SOP/446‐09) dan dibawah Environmental Quality (Scheduled Wastes) Regulations 2005 (sections 21 and 51 of the Environmental Quality Act 1974 [Act 127].

Jika gagal, anda akan didakwa di bawah subseksyen 34B(4) peruntukan asal Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 memperuntukkan bahawa mana-mana orang yang didapati bersalah oleh mahkamah membuang buangan terjadual secara haram atau di tempat yang tidak dibenarkan dan boleh didenda tidak melebihi RM500,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Bersama kita memelihara alam sekitar dari pencemaran sisa bahan buangan berjadual kerana kesannya amat teruk dan berpanjangan. Ianya bukan sahaja memusnahkan alam sekitar tetapi akan mengancam kehidupan kita semua. Jadikanlah dunia ini lebih selamat, sihat dan sejahtera untuk didiami...

Pengurusan Sisa Berjadual atau Scheduled Waste Management
Artikel ini diterbitkan sempena Minggu Alam Sekitar Malaysia (MASM) 2014

Terima kasih bersama Relaks Minda

 جَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza’
“Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”

Ditulis oleh :

11 comments - "Pengurusan Sisa Berjadual atau Scheduled Waste Management"

now I've learn something...thanks BM for sharing...

Yumida Huda delete icon 5:28 PTG

ooo ada jadual jugak erk. moga dgn pengurusan mcm ni x bg effect kat alam sekitar. ada jugak kilang yg buang sisa pembuangan dgn sesuka hati.mencemarkan alam sekitar, sungai..

nice sharing

Nice sharing ..huhu seyes tak tahu byk pon tp bila BM dah up csmni blh la tahu ..tq sharing

Vee Sandi delete icon 6:38 PTG

rm 500k tu masih tdk dpt menakutkan mrk yg mmg degil lah sgt ...

hmmm...terbaik..tq BM sudi berkongsi entri ini..

Pengetahuan yang perlu ada bagi mereka yang menginginkan kehidupan dan bumi yang lebih bersih, sihat dan selamat... Baarakallahufiik

Yana Yani delete icon 11:54 PG

banyak juga benda tu
jenuh nak ingat =)

Kesedaran mesti datang dari banyak pihak...

nano delete icon 11:30 PG

boleh sy tahu sama ada jadual ini diguna pakai oleh setiap negara atau di Malaysia shj?

Jadual ini hanya boleh diguna pakai di negara Malaysia sahaja.

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap