بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Cara Tambah Widget Untuk Mobile View

Cara Tambah Widget Untuk Mobile View: Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sekarang ini hampir semua blog sudah berstatus mobile friendly. Almaklumlah... dah itu menjadi keutamaan sekarang ini di mana jumlah pengguna telefon pintar (mobile @ smartphone) dan juga tablet ini sudah mengatasi desktop untuk melayari internet.

Bagi blogger blogspot, amat mudah untuk menjadikan blog anda mesra telefon pintar atau mobile frendly. Jika masih ada yang belum tukar setting lagi, lakukanlah segera kerana polisi terkini google, setiap blog mestilah berstatus mobile friendly barulah mendapat layanan mesra dari google.

Cara untuk tukar setting blog menjadi mobile friendly untuk blogspot :
Blogger --> klik 'Template' --> klik 'Customise Mobile Template' --> klik 'Yes. Show mobile template on mobile devices.' --> klik 'Save'

cara-tambah-widget-untuk-mobile-tablet-view
Setting blog kepada mobile friendly view

Semak status mobile friendly blog anda di sini: Mobile-Friendly Test

Tiada Widget La Pulak! 

Namun apabila anda tukar setting paparan kepada mobile friendly, paparannya tidak lagi sama seperti paparan di desktop. Paling terkesan adalah tiadanya widgets/gadgets (sama ada widget di header, main post, sidebar dan footerkecuali yang akan terpapar hanya widget berikut kerana telah diset oleh blogger untuk paparan di telefon pintar (mobile view):
  • Header
  • Blog Posts
  • Profile
  • Pages
  • AdSense
  • Attribution
Bagi mereka yang mahukan widget-widget yang lain turut terpapar pada mobile view pasti akan kecewa. Begitu juga buat mereka yang mahukan income lebih melalui iklan juga akan terjejas kerana widget iklan tidak dipaparkan melalui mobile view ini.

Cara Memaparkan Widget Tambahan Untuk Mobile View
Sebenarnya ada cara mudah untuk aktifkan widget pilihan anda agar terpapar melalui mobile view ini. Namun anda harus lakukan sedikit edit pada code template. Jangan risau kerana ianya tak susah mana pun, hanya dengan 4 langkah sahaja... Tetapi sebelum buat sebarang edit atau perubahan, sila lakukan backup dulu ya.

Langkah Pertama:
  • Buka halaman Blogger --> klik 'Template' --> klik 'Edit HTML'
cara-tambah-widget-untuk-mobile-tablet-view

Langkah Kedua: 
  • Anda perlu memilih code widget yang ingin dipaparkan pada mobile view. Caranya adalah dengan klik 'jump to widget' dan seterusnya klik widget id yang diinginkan. Ianya akan membawa anda terus kepada code widget tersebut (code yang atas sekali).
cara-tambah-widget-untuk-mobile-tablet-view
Pastikan pilihan widget yang betul!
cara-tambah-widget-untuk-mobile-tablet-view

Langkah Ketiga:
  • Anda hanya perlu menambah perkataan mobile='yes' pada code widget tersebut :
cara-tambah-widget-untuk-mobile-tablet-view

Langkah Keempat:
  • Akhir sekali, Klik 'Save template' ... dan selesai

Tahniah! Sekarang... widget tersebut sudah boleh dilihat atau terpapar di blog anda melalui mobile mahu pun tablet.

Lakukanlah proses yang sama pada widget lain yang anda inginkan untuk dipaparkan pada mobile view. Selain itu, anda juga boleh setting widget tersebut hanya untuk dipaparkan pada mobile view (tidak akan terlihat pada pengguna desktop)  dengan hanya menukarkan mobile='yes' kepada mobile='only'

Semoga Anda Gembira Dan Ceria!

Namun harus diingat, tujuan blogger menghadkan widget untuk paparan mobile view adalah supaya loading blog menjadi pantas jika diakses menggunakan mobile atau tablet. Maka, jika anda meletakkan terlalu banyak widget pada mobile view, ianya akan melambatkan loading blog.

Selamat mencuba... Semoga anda gembira apabila melihat widget yang dikehendaki kini telah terpapar melalui smartphone dan tablet! Kini, bolehlah tambah income melalui blog...

p/s: Jika kurang jelas atau perlukan bantuan, sila kemukakan di ruang komen atau PM di FB. Maklumlah...tak pandai sangat buat entri tutorial ni.


Terima kasih bersama Relaks Minda
 جَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza’
“Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”


13 comments - "Cara Tambah Widget Untuk Mobile View "

Dah lama bertukar ke wordpress hampir lupa tentang blogspot..terbaik la BM..terima kasih

Assalammualaikum... BM,

terima kasih BM perkongsian nie... suka. Bagus2.. boleh cuba nanti...

mselim3

Menarik info nie... dulu zumal buat settingnya lari...

Blogger hebat2 jer yg guna wordpress ni!.. :>)
Yg cikai macam saya jer masih guna blogspot...huhu

Waalaikumsalam mselim,
Cubalah...mudah jer. Semoga berjaya...

Jika masukkan code gadget/iklan dalam template memang agak cerewat dan sukar nak setting. Cara ini paling mudah dan selamat.

YieN delete icon 11:37 PG

malasnya nak buat, hahaha!
tp thanks 4 sharing.. rajin2 esok bole le godek2

Yumida Huda delete icon 7:40 PTG

boleh setting blog ni..thanks perkongsian ni bm..mmg sgt bermanfaat
nanti nak adjust dlm blog la

akan dicuba ... kena fikir pasal loading juga ni ...

Kathy R'bain delete icon 11:49 PTG

Info dan tuto yg menarik BM..

Tanpa Nama delete icon 1:55 PTG

Good tutorial

Etuza Etuza delete icon 8:37 PTG

terima kasih ilmu ini ya BM

terima kasih atas ilmu yang diberi...

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap