بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Variant, Harga Dan Spesifikasi Proton Iriz Baru (PCC): Assalamualaikum dan salam sejahtera, Proton melancarkan secara rasmi model Proton baru iaitu Proton Iriz (All New Proton Compact Car - PCC) pada 25 September 2014 di Tanjong Malim, Perak

PCC merupakan sebuah kereta kompak yang akan bersaing dalam kenderaan segmen B di Malaysia. Proton Iriz baru ini sudah pasti menghangatkan industri dan pasaran kereta tempatan.

Projek Proton Iriz (P2-30A) bermula sejak 2010, dengan pengenalan model konsep EMAS (GSC - Global Small Car) di Geneva. Kos keseluruhan pembangunan model ini pula adalah sekitar RM500 juta.

Proton Iriz adalah model pertama Proton yang diiktiraf tahap keselamatan 5 bintang Asean NCAP dan paling cekap penggunaan petrol, bawah 7 liter bagi setiap 100 kilometer.

Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)
Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)

Proton Iriz Baru - Proton Compact Car (PCC)
Perbandingan saiz dan ruang Proton Iriz dengan kenderaan lain dalam kategori B

Perbandingan keputusan NCAP Proton Iriz dengan kereta segmen B
Perbandingan keputusan NCAP Proton Iriz dengan kereta segmen B

Walaupun bukan mendahului dalam semua perbandingan tetapi Proton Iriz antara yang terbaik dalam setiap kategori yang dibandingankan. Satu keputusan awal yang dapat dirumuskan... Proton semakin bijak memilih agar memenuhi kehendak pelanggan sasaran.

Namun segalanya akan diputuskan oleh pengguna. Sudah pasti kuantiti jualan menjadi rujukan dan kepuasan pengguna jadi penilaian. Kita tunggu dan lihat...

Berikut adalah harga rasmi Proton Iriz Baru (PCC) yang dikeluarkan oleh pihak Proton mengikut setiap Varian.

Harga Dan Variant Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)
Harga Dan Variant Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)

Berikut adalah spesifikasi yang ditawarkan bagi setiap variant Proton Iriz baru :

Proton Iriz 1.3 Standard 
  • – 1.3 litre VVT engine, 94 hp/120 Nm
  • – ABS, EBD, Brake Assist
  • – Electronic Stability Control, Hill Hold Assist
  • – Isofix mounts on rear seats
  • – Seat belt reminder for all seats
  • – Dual front airbags
  • – Reverse sensors
  • – 14-inch alloy wheels
  • – Silver “Proton Wings” grille
  • – Fabric seats
  • – Three-point rear seatbelts, 60:40 split-folding
  • – 2-DIN audio system with Bluetooth, AUX, USB
  • – Unpainted exhaust
Proton Iriz 1.3 Executive (spesifikasi tambahan)
  • – Bodykit (body colour)
  • – Rear spoiler (small, rounder design)
  • – Body coloured door handles, wing mirror caps
  • – Rear wiper
  • – Black painted exhaust
  • – Ash Grey centre console frame, Galvano Silver gear lever base
  • – USB chargers (1.5 Amp, 2.1 Amp)
Proton Iriz 1.6 Executive (spesifikasi tambahan)
  • – 1.6 litre VVT engine, 107 hp/150 Nm
  • – Android-based touch screen infotainment system with GPS navigation
  • – Reverse camera
  • – 15-inch alloy wheels
  • – Dual-tone bodykit
  • – Rear spoiler (bigger, square design)
  • – Front fog lamps
  • – Black B-pillar and window frames
  • – Fabric trim for door cards
  • – Patterned fabric seats
  • – Steering audio controls
  • – Piano black trim on steering
  • – Chrome grille
  • – Portable WiFi huddle
Proton Iriz 1.6 Premium (spesifikasi tambahan)
  • – Six airbags (dual front, side, curtain)
  • – Leather seats
  • – Leather on door cards
  • – Leather-wrapped steering wheel
  • – Extendable sunshades
  • – Chrome trim on AC vents, Ash Grey instrument cluster housing
  • – Keyless entry and push start
  • – Auto-fold wing mirrors
  • – Daytime Running Light
Spesifikasi Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)
Spesifikasi Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)

Proton Iriz Baru - Proton Compact Car (PCC)
Rekabentuk yang kemas dan menarik - 'Dashboard' Proton Iriz baru

Proton Iriz Baru - Proton Compact Car (PCC)
Tampak mewah dan berkualiti - Ruang dalaman Proton Iriz baru

Proton Iriz Baru - Proton Compact Car (PCC)
Ruang bagasi yang luas dan flexible - Proton Iriz Baru

Proton Iriz baru boleh didapati dalam 7 warna iaitu Citrus Green, Silver Moon Dust, Tranquility Black, Fire Red, Genetic Silver, Atlantic Blue dan Proton White.

Proton Iriz Baru - Proton Compact Car (PCC)
Antara pilihan warna Proton Iriz baru
Untuk lebih informasi dan gambar, sila ke rujukan sumber entri ini di sini : paultan.org

Proton Iriz - All new Proton compact car

Proton Iriz - All new Proton compact car, merupakan satu model kenderaan generasi baru Proton yang akan mengubah senario dan persepsi terhadap jenama, kualiti, keselamatan dan kepercayaan pengguna kepada Proton. Ianya disasarkan bukan sahaja untuk pasaran tempatan tetapi secara global.

Dengan teknologi terkini, spesifikasi lengkap serta rekabentuk yang menawan luar dan dalam, Proton amat mengharapkan lonjakan yang positif melalui Iriz baru ini untuk Proton bersaing lebih kompetitif dalam industri automotif dunia.

Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)
Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)

Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)
Proton Iriz Baru - All New Proton Compact Car (PCC)


Proton Holdings Berhad
TypeSubsidiary
IndustryAutomotive
Founded7 May 1983
HeadquartersShah AlamSelangor, Malaysia
Area servedSoutheast Asia, China, Australia, United Kingdom, Middle East, South Africa
Key peopleDr. Mahathir bin Mohamad(Executive chairman)
ProductsAutomobile, automobile parts
Employees12,000
ParentDRB-HICOM
Websitewww.proton.com.my

Terima kasih bersama Relaks Minda : Apa yang pasti, walaupun berbeza segmen, Proton Iriz tetap akan dibandingkan dan bersaing dengan Perodua Axia

Ditulis oleh :

19 comments - "Harga, Variant Dan Spesifikasi Proton Iriz Baru (PCC)"

Kakzakie delete icon 10:40 PG

Harga mampu utk yg ada perancangan mahu membeli kereta BM. Rasa kakak juga kalau untuk mereka yg baru menapak alam kerja bolehlah beli sebab tak mahal sangat kan..

sesuai utk si bujang atau keluarga kecil...

wooo ..... kereta lagi.. mampu tengok je.. hihi

wow..smart la pulak kete ni..harga pun mampu milik. buakn axia ke?

Khir Khalid delete icon 9:15 PTG

Boleh dikatakan berpatutan harganya.. Paling sesuai kpd mereka yg berjimat, bujang atau dijadikan kereta kedua atau ke 3 jika ahli keluarga ramai.

yana yani delete icon 12:26 PG

nampak comel ye
tapi tengok harga, boleh buat suami saya demam =)
so tengok ajelah rupa keta tu, best juga berangan

Tanpa Nama delete icon 10:27 PG

tengah plan nak beli kereta...y ni pn mcam mnrik...

comel la proton nie

Cantik juga kereta ni. Mesti kena tengok dua-dua dulu sama ada proton baru atau pun perodua baru. lepas tu baru pilih nak beli yang manakan.

Kathy R'bain delete icon 11:04 PTG

telan air liur je di buatnya...

Kereta Kecik....harga mahal...kereta ni bukan mampu milik, dengan kenaikan TAX/GST....Proton patut pertimbankan harga sesebuah kereta sebelum menjual nya

dh pakai myvi.. leh tgk jer. x mampu bli dh.. lagi bagus drpd myvi

Tanpa Nama delete icon 11:19 PG

salm, sya nak tanya, gaji saya setiap bulan RM 1200. dan saya baru sahaja berkerja, sekiranya saya mahu beli kreta proton, agak-agak boleh lepas tak di bank ?

Tanpa Nama delete icon 9:36 PTG

Dah order. Kakak suruh pilih moon clor. ok ke. Insyaallah, 2 bulan lagi dapatlah kot

Tanpa Nama delete icon 8:08 PTG

Tak cantik. Cantik lagi axia. Mahallah murah lagi axia.

Tanpa Nama delete icon 1:37 PG

terbaik iriz.. myv dan azia tk leh lawan.. sapa tau psl kreta tetap pilih iriz..

syahid delete icon 4:20 PTG

boleh guna pakej graduate :) cuma bg scroll degree/diploma n surat offer kerja, 000 downpayment :) boleh msj saya 019-4514898

Tanpa Nama delete icon 3:42 PTG

Dah beli..amik yang standard je 1.3..syukur...

AMY RULL delete icon 4:39 PTG

downpymt minimum brape ?kalo iriz 1.3 std?

Coretan anda amat-amat dihargai. Terima kasih bersama 'Relaks Minda - ilmu dikongsi bersama' - “Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza”

 
Copyright © 2015 Relaks Minda - Ilmu Dikongsi Bersama - All Rights Reserved - About Me - Policy - Disclaimer - Sitemap